Źródła zasilania - akumulator czy baterie?

O światełkach
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

pn 25 lis 2024, 11:56

Cześć!
Pietrow pisze:
czw 21 lis 2024, 08:11

Hejka

Z koncepcja roznorodnosci (ale nie tej kultutowo - wyznaniowej przeciez!) mocno sie zgadzam. Troche blednie probujesz jednak rozrozniac bateryjki piszac o USB-C i 18650. To akurat nie ma zwiazku z typem akumulatora.
Szczerze mowiac - rownie dobrze mozna miec wszedzie powtykane akumulatory w formacie AA lub AAA, lecz miec je wymienne (nie wbudowane na stale) w urzadzeniach. Do tego jesli urzadzenie ma gniazdu USB-C i potrafi ladowac akumulatory - jest super.
Użyłem pewnego uogólnienia :) Wiem że są akumulatorki AA i AAA ;) warto przy okazji posiadać przejściówki żeby bateryjki/aku AAA używać w AA. Wiem że są urządzenia zasilane 18650 które ładuje się USB-C i lub wymianę ogniwa , ale są tez ładowane tylko przez USB-C z zabudowanym (w teorii niewymienialnym ogniwem).
Pietrow pisze:
Inna opcja to ujednolicenie akumulatorow i dopakowanie do plecaka ladowarki do nich. Moze byc z 12V, 24V, moze byc ze zlaczem USB-C (i tu mozliwa dalsza magia w kierunku opcji dodawanych przez funkcje Power Distribution na USB-C - jesli wspierana), moze byc zwykle USB (ale i tu pokazuje sie dodarkowa mozliwosc wsparcia dla QC3), moze byc ladowarka sieciowa.
Moze byc tez zestaw latarek z mozliwoscia zasilania przez USB / USB-C a do tego ladowarka sieciowa + ladowarka samochodowa 12v/24V, obie z wyjsciami USB QC3 oraz UCB-C PD. A do ladowarki samochodowej koniecznie dwa przewody z krokodylkami - zeby moc sie ordynarnie zapiac wprost na jakikolwiek akumulator z rozbitej osobowki lub ciezarowki.
Pełna zgoda , wdrażam! Dlatego mówię (piszę) że wszelkiej maści elektronika nie jest moim konikiem…….
Pietrow pisze:
Na dokladke 2 sklejone razem w "ksiazke" panele sloneczne 10W, ktore da sie podpiac wprost pod taka ladowarke samochodowa w razie potrzeby, bo ich napiecie wyjsciowe OC to 21V, a w punkcie pracy to gdzies miedzy 12V a 18V i ladowarka sobie z tym bezproblemowo radzi.
Dodatkowo z takim podejsciem mam pod reka mozliwosc naladowania nie tylko latarek, ale tez i laptopa, telefonu, tableta, radiotelefonu...
A to juz jest dosc fajna elastycznosc.
Co Ty na to?
Super :) Mam nadzieje że zrobisz temat na forum o takim zestawie :) Sam w końcu muszę ogarnąć jakiś panel słoneczny żeby podładować głupi power bank w terenie :)
Pietrow pisze:
Uwaga: tu dosc fajnie pomaga nam ta paskudna UE, dazac do unifikacji zlacz zasilajacych. Znikaja zlacza micro / mini USB, byc moze zniknie plaskie zlacze od ajajajfona, znikaja zlacza rurkowe, jackowe, wielopinowe. Zostaje mechanicznie USB i USB-C. Mi sie podoba.
Czasem nawet głupiec zrobi coś mądrego :) Ale czy do tego trzeba instytucji ponad państwowych żeby wypracować pewien standard ? Standardy technologiczne są dość powszechne już od XIX wieku ;)

Pozdrawiam
~Bart
„nie jest dobrze…… nie jest źle…….można powiedzieć że jest średnio……”

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

wt 26 lis 2024, 15:45

Ja mam jeszcze ogniwo Fenixa 18650 z wbudowanym gniazem mini USB!
A stadaryzację to kołchoz obiecywał już dość dawno. Tym tempem co oni wdrażają proste rozwiązania to nie dożyjemy, kiedy w końcu zakażą produkcji urządzeń, które psują się po okresie gwarancyjnym. A tacy są eko... Ekonomiczni. Ekonomicznie napychają kieszenie forsą z lobbingu i zarabiają na prostaczkach szaraczkach.
Obrazek
Pietrow
Kontakt:

śr 27 lis 2024, 09:31

SilesiaSurvival pisze:
pn 25 lis 2024, 11:56
Super :) Mam nadzieje że zrobisz temat na forum o takim zestawie :) Sam w końcu muszę ogarnąć jakiś panel słoneczny żeby podładować głupi power bank w terenie :)
Szczerze mowiac - nie zamierzam popelniac takiego wpisu. Napisalem wszystko, co bylo do napisania. Po co robic duble? W razie potrzeby mozna moj istniejacy wpis gdzies podlinkowac tematycznie.

Pozdrawiam
Konto nieaktywne. Posty do wyciecia. Adminowie proszeni o pozamiatanie. Sam nie mam uprawnien.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Latarki”