Strona 1 z 1

Herbata

: czw 17 wrz 2020, 21:53
autor: BoldFold
Da się zrobić pełnowartościową herbatę z liści malin, jeżyn, wiśni, pokrzywy i wielu innych a smak mojej ulubionej herbaty malinowej nie odbiega smakiem od herbat produkowanych przemysłowo.
IMG_20200917_122556357.jpg
IMG_20200917_120104307.jpg
IMG_20200917_104612281.jpg



Wstawia drań odwrotną kolejność :evil: na samym dole materiał wyjściowy, liście powinny poleżeć parę godzin, ja zostawiam na noc, potem maszynka do mięsa, elektryczna, bo ręczną można płuca wypluć :roll: i do słoików wkładamy na ciasno i do piekarnika, na temp od 25 stopni górna jest nieokreślona i zależy od roku, pory zbierania i ile liście zawierają wody, ale powyżej 70 stopni nie wychodzę, a produkt jest ekologiczny w 100%, i jest o wiele lepszy w smaku niż same liście suszone zalewane wrzątkiem. I tak macie rację cała ilość liści po zmieleniu zmieściła się do 3 średnich i 1 małego słoiczka a było liści 2 pełne papierowe torby, co oznacza, że herbaty starczy na cały rok.

Re: Herbata

: ndz 20 wrz 2020, 11:46
autor: BoldFold
Następny etap po pirolizie, fermentacji, czy oksydacji, nie wiem jak to wygrzewanie w piekarniku się nazywa, ale trwa tak długo ten proces ąż pączujęmy taki łąkowy/kwiatowy zapach z trąby piekarnika/słoików. Wtedy proces jest zakończony (oksydacji chyba) i przystępujemy do suszenia, w międzyczasie szukamy jakiegoś eleganckiego pojemnika coby się pochwalić 8-) Suszenie musi być 100% inaczej spleśnieje i robota do doopy...

IMG_20200920_113259309.jpg
W kolorze to są brudnozielone granulki, ale smakuje wybornie, z odrobiną miodu i pigwowcem, pycha.
No i umiejętność zrobienia swojej ekologicznej herbaty, jest nie do przecenienia,

Re: Herbata

: sob 14 sty 2023, 18:20
autor: BoldFold
Mało co w zeszłym roku zbierałem więc zdjęcie zbiorcze podstawowych herbat i dodatków do nich suszonych;

IMG_20230105_154730.jpg
od prawej
suszona róża
pokrzywa
na niej owoce czarnego bzu
malina
na niej lipa z przodu suszone owoce morwy
i dale z lewej liście i kwiaty głogu
poza zdjęciem jeszcze liście morwy i
białoporek brzozowy

Re: Herbata

: śr 18 sty 2023, 17:52
autor: wojtek007
Po przeczytaniu Twojego tematu i kilku innych opracować nasuwają mi się pytania ;

1) Jaką siatkę lub inne zakończenie zakładasz na maszynkę do mielenia czy dajesz noże?

2)Czy do oksydacji można użyć suszarki do grzybów gdzie wejdą słoiki ?

3)Po jakim czasie od wysuszenia mogę próbować herbaty ?

4)Dawkowanie herbaty ile łyżeczek gotowej herbaty sypiesz na szklankę 250ml ?

5)Czy dodajesz do herbaty np. suszone owoce , suszoną skórkę z pomarańczy ?

Posiadam w domu dehydrator do suszenia i zastanawiam się nad jego użyciem

Re: Herbata

: pn 23 sty 2023, 12:20
autor: BoldFold
wojtek007 pisze:
śr 18 sty 2023, 17:52
Po przeczytaniu Twojego tematu i kilku innych opracować nasuwają mi się pytania ;

1) Jaką siatkę lub inne zakończenie zakładasz na maszynkę do mielenia czy dajesz noże?

2)Czy do oksydacji można użyć suszarki do grzybów gdzie wejdą słoiki ?

3)Po jakim czasie od wysuszenia mogę próbować herbaty ?

4)Dawkowanie herbaty ile łyżeczek gotowej herbaty sypiesz na szklankę 250ml ?

5)Czy dodajesz do herbaty np. suszone owoce , suszoną skórkę z pomarańczy ?

Posiadam w domu dehydrator do suszenia i zastanawiam się nad jego użyciem
1/ drobne sitko z nożami ma to być zbite w kulki, wiadomo mocna maszynka
2/oksydacja to tak +- 60 i więcej stopni. Długość oksydacji na nosa, ma się pojawić piękny wiosenno-kwiatowy zapach a kolor herbaty ma przejść na zgniłozielony/ciemne khaki jak w austriackich jednokolorowych ciuchach militarnych. Do słoika wręcz trzeba zmielone liście ugnieść, ma nie być powietrza. Z torby liści zrobisz 1 (słowniejeden średni słoik) dwa mniejsze. Do wyboru masz wszystkie liście jadalne, popularne to malina, jeżyna ale też wiśnia, śliwka, w internetach jest tego multum.
3/zaraz po ostygnięciu, wygrzewamy/suszymy w piekarniku (jeśli pozostanie wilgoć to się zepsuje) przechowywać można długo.
4/subiektywnie wg upodobań, im lepiej przeprowadzona oksydacja tym mniej na filiżankę aromatycznej herbaty sypiemy.
5/jasne, jeszcze imbir, goździki, suszone jabłko, itd, plus soki i przetwory. Skórek z cytryny/pomarańczy nie używam bo są chemicznie pryskane.

Za bardzo nie wiem co to dehydrator, z pobieżnego opisu u wujka wynika, że to rozbudowana suszarka? Czy się mylę?

Re: Herbata

: pn 23 sty 2023, 16:00
autor: wojtek007
BoldFold pisze:
pn 23 sty 2023, 12:20
Za bardzo nie wiem co to dehydrator, z pobieżnego opisu u wujka wynika, że to rozbudowana suszarka? Czy się mylę?
Tak dużo suszarka wyglądająca jak mikrofalówka z nawiewiem z boku a nie jak w standardowych okrągłych nawiew od dołu.

Re: Herbata

: śr 25 sty 2023, 11:27
autor: BoldFold
A ok, a jakie temperatury suszenia można ustawić? Bo tak jak pisałem, do oksydacji to dość wysoka jest potrzebna. Wstaw jakieś zdjęcie lub model :idea:

Re: Herbata

: śr 25 sty 2023, 19:59
autor: wojtek007
BoldFold pisze:
śr 25 sty 2023, 11:27
A ok, a jakie temperatury suszenia można ustawić? Bo tak jak pisałem, do oksydacji to dość wysoka jest potrzebna. Wstaw jakieś zdjęcie lub model :idea:
Model i specyfikacja w linku: https://www.klarstein.pl/Male-AGD/Susza ... zarny.html

Temperatura to zakres: 30-80*C