Wkorzystanie drzew

Dzikie rośliny jadalne, owoce lasu, grzyby itd.
ODPOWIEDZ
BoldFold
Posty: 1427
Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

sob 06 mar 2021, 18:58

Artykuł dość obszerny, w zakresie uzupełnienia już to witamin, pożywienia, czy pozyskania lekarstw, jezeli ktoś zna inne rozwiązania w w/w temacie proszę o posty;

Olcha
Kora i liście z tego drzewa są używane do płukania ran i mogą być spożywane jako herbata do leczenia gorączki, hemoroidów i zapalenia migdałków. W przeszłości były używane jako barwnik, barwi na żółto. Ponadto jest świetna do wędzenia. Jako budulec jest odporna na wilgoć, zakopany np. słup w ziemi wytrzyma dłużej niż dąb. Zbierane pączki liściowe i kwiatowe od stycznia do maja i suszone są stosowane w formie naparów i odwarów, a także nalewek-zewnętrznie stosuje się na choroby ginekologiczne, trądzik, choroby gorączkowe, nieżyt przewodu pokarmowego, biegunka, nieżyty układu oddechowego, przy chorobie wrzodowej, w alergiach, obrzęki, przewlekłe schorzenia skórne, stany zapalne gardła, nosa i języka, bolesne nadżerki w jamie ustnej, choroby zakaźne. Zewnętrznie (płukanki, okłady, przemywanie): trudno gojące się rany, ropnie, łojotok, wyprysk, atopowe zapalenie skóry, wirusowe choroby skóry, łuszczyca, toczeń, liszaje, liszajce, owrzodzenia, nadżerki ginekologiczne, stany zapalne oczu (powiek, spojówek, rogówki, białkówki, gruczołów łzowych), wypadanie włosów, rozdwajanie końcówek włosów, brak połysku włosów, przedwczesne siwienie włosów (odwar). Stosowanie zewnętrzne można skojarzyć z zażywaniem doustnym preparatów olchy.
Jabłoń
Możesz jeść smaczne jabłka, ale to klasyczne drzewo owocowe ma o wiele więcej do zaoferowania niż owoce i podstawowy składnik szarlotki . Kora jabłoni może być spożywana w celu leczenia biegunki i gorączki. Duszone jabłka można stosować jako środek przeczyszczający w leczeniu zaparć. Produkty z drzewa można wykorzystać do produkcji octu jabłkowego, który ma mnóstwo naturalnych środków i zastosowań czyszczących. Pieczone jabłka można wykorzystać do przygotowania ciepłego okładu, który po umieszczeniu na gardle lub głowie może pomóc zmniejszyć ból gardła lub głowy.
Jesion
Liście i wierzchołki gałązek tego drzewa można spożywać w celu leczenia dny moczanowej, reumatyzmu i żółtaczki.
Buk
Każdy przygotowany powinien go znać. Herbata z kory tego drzewa była od dawna stosowana w leczeniu gruźlicy i może również służyć jako skuteczny środek do oczyszczania krwi. Okłady z liści buka mogą być używane do łagodzenia niewielkich do umiarkowanych oparzeń oraz do leczenia odmrożeń. Herbata z buka nie jest zalecana do spożycia przez kobiety w ciąży. Drzewo produkuje małe, ale jadalne orzechy. Nie są zbyt smaczne, ale są bezpieczne do spożycia i zawierają składniki odżywcze potrzebne organizmowi do zachowania zdrowia. Wiosenne liście bukowe można jeść na surowo lub po ugotowaniu. Kora wewnętrzna może zostać użyta jako mąka po pokrojeniu, zmieleniu.
Brzoza
Wczesną wiosną można pobrać sok z brzozy. Nie produkuje syropu jak klon, ale płyn ma pyszny smak karmelków, nadaje się do natychmiastowego spożycia zamiast wody, można też sok zamrozić w woreczkach i użyć później. Liście drzewa są bogate w witaminę C i można je spożywać po zerwaniu lub wykorzystać w recepturach medycyny naturalnej. Liście brzozy były często pojedynczym lub głównym składnikiem naturalnych leków stworzonych do leczenia infekcji cewki moczowej, pęcherza i nerek, a także mogą być stosowane jako środki moczopędne. Wewnętrzna kora brzozy jest jadalna po wysuszeniu i zmieleniu, dzięki czemu można ją wykorzystać jako mąkę. Kora może być również pocięta na drobne paski po wysuszeniu i dodana do gulaszu lub zupy, aby zastąpiła makaron. Pączki brzozy zbierane wczesną wiosną/pod koniec zimy po wysuszeniu mają zastosowanie moczopędnie, przeciwobrzękowo, napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwartretycznie, przeciwreumatycznie, przeciwzapalnie, odtruwające, antyseptycznie, odkażające, oczyszczające drogi moczowe,

Cedr
Herbata parzona z kory tego drzewa może pomóc złagodzić objawy przeziębienia, gorączki, grypy i reumatyzmu.
Czarny bez
Herbata stworzona z kory drzewa czarnego bzu, herbaty można również zrobić z suszonych baldachów kwiatów, może pomóc w leczeniu zatorów, złagodzić gorączkę, ma działanie napotne i pomoże złagodzić ból głowy.

Wiąz
W leczeniu bólu porodowego i ran postrzałowych można stosować maść i okłady z kory wiązu. Jeśli okład zostanie umieszczony na brzuchu ofiary, może wywołać gorączkę. Kora ma wysoką zawartość wapnia i może ułatwić gojenie się kości, zmniejszyć biegunkę i leczyć problemy z jelitami i układem moczowym.
Głóg
Herbata potocznie nazywana „tonikiem nasercowym” warzona jest z liści głogu. Uważa się, że obniża ciśnienie krwi, a zatem pomaga w utrzymaniu dobrego zdrowia serca. Nie zaleca się spożywania herbaty z kory dłużej niż dwa tygodnie, a następnie wznowienie leczenia po tygodniu przerwy w razie potrzeby. Z owoców można zrobić nalewkę, na długie zimowe wieczory, która również wspomaga serce i działa uspokajająco.
Leszczyna
Drzewo, które każdy przygotowany powinien znać Orzechy z tego drzewa można spożywać i mogą pomóc w leczeniu problemów z nerkami. Kora wewnętrzna jest używana do wykonywania okładów na wrzody żołądka. Po zmieszaniu z tłuszczem zwierzęcym orzechy laskowe mogą być używane jako środek odstraszający owady??? Nie słyszałem, wypróbuję
Lipa to kolejne drzewo, które każdy przygotowany powinien znać, ma jadalne liście i kwiaty. Liście wiosenne można jeść na surowo lub po ugotowaniu. Kwiaty z drzewa można zaparzyć w dość pyszną herbatę, którą można spożywać na gorąco lub na zimno.
Klon
Płyn do płukania ran lub okład z liści stosuje się w celu złagodzenia bólu oczu, ponadto piersi u matek karmiących i kobiet w ciąży. Herbatę z kory stosuje się w leczeniu infekcji nerek, przeziębienia i zapalenia oskrzeli. Nasiona klonu można gotować i spożywać. Mniejsze nasiona są słodkie, ale większe nasiona często mają gorzki smak. Usuń zewnętrzną skórkę nasion, a następnie gotuj, aż staną się miękkie, około 15 minut. Dodaj przyprawy do smaku, najlepiej sól i masło, a następnie piecz w temperaturze około 350 stopni przez około 10 minut.
Ostrokrzew, wiosenne pąki i gałązki z drzewa ostrokrzewu były kiedyś używane przez rdzennych Amerykanów do leczenia gorączki, biegunki, wrzodów żołądka i żółtaczki. Z liści można parzyć herbatę, aby leczyć objawy przeziębienia i grypy.
Morwa, wiosenne gałązki zerwane z morwy są dość słodkie i można je jeść na surowo lub gotowane.
Dąb, żołędzie z dębu można zmielić na drobną papkę i użyć zamiast mąki lub mąki kukurydzianej.
Sosna, wewnętrzna kora sosny i sok zawierają wysoki procent zarówno witamin A, jak i C. Sok i kora wewnętrzna mogą być spożywane na surowo lub po ugotowaniu i mogą pomóc w powstrzymaniu szkorbutu. Podobnie jak w przypadku innych rodzajów kory, wewnętrzną korę można pociąć na cienkie paski i używać ich jak makaronu. Można go również suszyć i mielić na mąkę. Igły sosnowe można żuć przez kilka minut, aby puściły sok, same igły wypluwamy. Igły można moczyć we wrzącej wodzie w miesiącach zimowych i wykorzystać do przygotowania bogatej w składniki odżywcze herbaty.
Topola, kolejne drzewo którego wewnętrzna kora może być spożywana na surowo lub gotowana i ma słodki, ale podobny do skrobi smak. Wewnętrzną korę można zmielić na mąkę bogatą w węglowodany lub pokroić w paski i zjeść. Jadalne są również bazie z topoli.
Sassafras (tu poległem, nie ma wzmianek co to za roślina) Alee; z młodego korzenia można zaparzyć w pyszną herbatę. Wiosenne gałązki można żuć, aby oczyścić zęby i poprawić stan dziąseł. Liście i pąki wczesną wiosną są również całkiem smaczne i stanowią doskonały składnik sałatek i zup.

Śliski Wiąz (odmiana, która u nas nazywana jest czerwonym wiązem, dostępna w szkółkach) wewnętrzna kora śliskiego wiązu jest lepka, ale ma przyjemny smak. Wewnętrzną korę można spożywać gotowaną lub surową. Kiedy lepka kora zostanie zmieszana z dość równą ilością wody, tworzy cienką pastę, która łagodzi rany i wysypki, a nawet kiedyś była używana przez żołnierzy do leczenia ran postrzałowych, aby powstrzymać krwawienie i złagodzić ból. Jest również spożywana (pasta) w celu łagodzenia bólu gardła, infekcji dróg moczowych oraz jako środek przeciwzapalny. Sproszkowana kora zmieszana z wodą może być używana jako mieszanka dla niemowląt (po SHTF), a także może być spożywana przez osoby, które mają trudności z piciem lub spożywaniem żywności przygotowanej (laktoza) z mleka krowiego.
Wierzba
Wewnętrzną korę można pokroić w paski i używać jak makaron po ugotowaniu lub zjedzeniu na surowo. Liście wierzby są naprawdę gorzkie, ale w sytuacji awaryjnej można je bezpiecznie zjeść. Ale głównie chodzi o salicylany (aspirynę) pozyskiwane z kory występujących na terenie naszego kraju wierzby purpurowej oraz wierzby białej. Korę zbieramy jeszcze przed pojawieniem się liści, należy zdjąć korę z gałązek ostrym nożem, następnie pociąć na mniejsze kawałki i wysuszyć w temperaturze pokojowej. Oczywiście można kupić suszoną korę w sklepie zielarskim. Aby uzyskać aspirynę/salicylan stosuje się odwar, lub nalewkę na alkoholu. Naturalne salicylany działają łagodniej i mogą być stosowane przez dłuższy czas, przy przewlekłych schorzeniach.

Link do oryginału;https://urbansurvivalsite.com/trees-pre ... ent-169107

Modyfikacje;autor
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zbieractwo”