Bazie lub Kotki

Dzikie rośliny jadalne, owoce lasu, grzyby itd.
ODPOWIEDZ
BoldFold
Posty: 1427
Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

sob 05 lut 2022, 20:48

Słuchy co się jadło pochodzą z czasów dawnych, kiedy ludzie żyli krótko niczym jętki majowe... ale bez jedzenia w lesie, zimno, chłodno, do domu daleko i nie wiadomo w którym kierunku, a do tego jeszcze głodno;

Pączki brzozowe, topolowe, bazie leszczynowe, wierzbowe tudzież inne jeszcze były już o tym czasie zbierane i zjadane na surowo lub (po szczęśliwym powrocie) dodawane do mąki przy pieczeniu chleba po ususzeniu. Jak mamy garnek to i herbatę możemy zrobić, z młodych gałązek świerku, lub z malin, tak wrzucamy do wrzątku zdrewniałe zeszłoroczne pędy malin. Podobnie mielono żołędzie i dodawano do mąki aby zmniejszyć jej zużycie, owoce buczyny są małe ale smaczne mają dużą wartość odżywczą. Po zdjęciu kory ze zdrowej rosnącej brzozy odsłaniamy tzw makaron; nitki można zebrać pomiędzy korą i pniem... a na sok brzozowy jeszcze za wcześnie.
IMG_20220205_202846.jpg
Na zdjęciu bazie leszczynowe suszące się
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zbieractwo”