Słoiki z przetworami

Pasteryzacja, tyndalizacja, wekowanie, suszenie i co tam jeszcze
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
1411
Posty: 622
Rejestracja: 02 wrz 2018, 14:15
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Słoiki z przetworami

Post autor: 1411 » 20 wrz 2018, 12:01

Tegoroczna "klęska urodzaju" dała się we znaki wszystkim domowym zaprawiaczom i przygotowanym. Ilość produktów do przerobienia zatrważająca. Wszystkiego szkoda aby się zmarnowało więc koniec końców zabrakło w domu słoików. Gorsza sprawa że sklepy i hurtownie w naszym rejonie również zostały ogołocone. A że tonący brzytwy się chwyta, powrzucałem część przetworów w słoiki po majonezach... Największy błąd. Słoje po gotowcach z półek sklepowych nie zawsze się nadają do ponownego użycia. Albo gwint szlag trafia albo pokrywka nie łapie, generalnie katastrofa. Zwłaszcza gdy człowiek już wszystko umył, ułożył, pasteryzował a wyciągnięty do ostygnięcia słój cieknie... Siekiera i lecieć się wyżyć gdzieś :twisted: Dlatego zmieniłem taktykę, co już nie jestem w stanie sam przerobić ani nie mam nikogo kto by chciał odebrać ode mnie, wzmacniam kompost. Trudno. Wyrzucenie na kompost to niezupełnie marnotrawstwo. Wszak wszystkie organiczne substancje przekształcają się na pryzmie kompostowej w nową glebę dzięki której możliwy jest wzrost i plon nowych dóbr roślinnych. Jakaś część np. jabłka zostały pokrojone i suszone aby nie zajmować miejsca w słojach jeno dyndać na sznurkach do całkowitego wyschnięcia.
Wróćmy jednak do słoików. Oględziny wzrokowe: szczerby, pęknięcia = słoik w kuble, pokrywki ze śladami rdzy = kubeł. Nie ma zmiłuj. Potem mycie, zabijanie ewentualnego zapachu (szorowanie solą metodą akwarystyczną), suszenie i wyparzanie. Można w piekarniku, można w mikrofali, ja zwyczajnie zalewam wrzątkiem słoje a pokrywki zagotowuje. W międzyczasie nakładam dobra do słojów i zakręcam gorącymi pokrywkami. Słój do góry dnem, cieknie? Nie cieknie? To do gara na szmatkę i pasteryzować. Po pasteryzacji również odstawiam do góry dnem na szmatce aż do dnia następnego. Cenówka z rokiem produkcji i do piwnicy.
Pozyskałem też w tym roku 8 sztuk weków i planuję następne. Wiem że w użyciu mogą się wydawać mniej wygodne niż słoik typu twist-off ale nie dramatyzujmy. Wystarczy zawartość napoczętego weka (który chcemy dokończyć na drugi dzień chociażby) przelać do słoika zakręcanego i po kłopocie. Wek do mycia i czeka na drugi sezon.
IMG_20180918_195530.jpg
Nalepek ze sklepowych słojów nie odmaczam. Odchodzą same w trakcie pasteryzacji
IMG_20180918_195530.jpg (24.08 KiB) Przejrzano 116 razy
IMG_20180915_210217.jpg
Buraczki + smażona cebulka
IMG_20180915_210217.jpg (40.72 KiB) Przejrzano 116 razy
IMG_20180915_204225.jpg
Pomidory + cebulka z solą i pieprzem zalane ostudzoną przegotowaną wodą
IMG_20180915_204225.jpg (31.85 KiB) Przejrzano 116 razy
IMG_20180907_211958_DRO.jpg
Sałatka warzywna przegryza się zasypana solą
IMG_20180907_211958_DRO.jpg (41.9 KiB) Przejrzano 116 razy
IMG_20180828_115008_DRO.jpg
Winogrona na sok
IMG_20180828_115008_DRO.jpg (32.8 KiB) Przejrzano 116 razy
IMG_20180827_192436_DRO.jpg
Pomidorki z ogródka na antycznej misie do smażenia powideł
IMG_20180827_192436_DRO.jpg (31.03 KiB) Przejrzano 116 razy
IMG_20180811_105248_DRO.jpg
Stygnące słoje przed wyniesieniem do piwnicy
IMG_20180811_105248_DRO.jpg (55.27 KiB) Przejrzano 116 razy
Obrazek

waldek
Posty: 5
Rejestracja: 19 wrz 2018, 18:31
Lokalizacja: Podkarpacie
Kontakt:

Re: Słoiki z przetworami

Post autor: waldek » 20 wrz 2018, 14:46

Super, gratulacje.
Ja właśnie skończyłem robić przeciery około 10l :) Będzie na zimę.

Pozdrawiam wszystkich.

Awatar użytkownika
1411
Posty: 622
Rejestracja: 02 wrz 2018, 14:15
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Re: Słoiki z przetworami

Post autor: 1411 » 14 sie 2019, 13:21

Dwa linki do artykułów na SurvivalMag z przepisami na:
1. Golonka w galarecie
2. Domowy pasztet konserwowy
3. Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i pestkami z dyni
http://www.survivalmag.pl/od-kuchni-dom ... erwy-cz-1/
4. Super tania konserwa mięsna z drobiu
5. Ostre klopsiki w sosie pomidorowo serowym
6. Konserwa wołowa dla prawdziwego faceta
7. Grochówka myśliwska
http://www.survivalmag.pl/domowe-konserwy-czesc-ii/
Obrazek

PAKO
Posty: 201
Rejestracja: 19 wrz 2018, 13:33
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Kontakt:

Re: Słoiki z przetworami

Post autor: PAKO » 14 sie 2019, 19:53

Brawo TY .
U mnie na obecnym etapie do słoika idą ogórki , pomidory przesmażone na przecier , owoce zgodnie z sezonem .
Naprawdę fajna sprawa i daje zapas przetworów na długi czas w zależności ile zechcemy przygotować.
Pozdrawiam serdecznie. ;)

BoldFold
Posty: 304
Rejestracja: 07 wrz 2018, 18:14
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

Re: Słoiki z przetworami

Post autor: BoldFold » 15 sie 2019, 8:50

A to później u Was trochę ogórki dochodzą, bo u nas już koniec ogórków (gruntowych) teraz pomidory zaczynają dojrzewać (gruntowe, szklarni się jeszcze nie dorobiłem) ale jest wszystko przyśpieszone, bo aronię już musiałełem zebrać, a zwykle to koniec sierpnia początek września zbierałem. Zostało mi trochę gruszek, śliwki renklody i pigwa do zbioru. A i jeszcze dzika jeżyna wygląda obiecująco.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...

Awatar użytkownika
1411
Posty: 622
Rejestracja: 02 wrz 2018, 14:15
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Re: Słoiki z przetworami

Post autor: 1411 » 16 wrz 2019, 19:34

IMG_20190916_191238.jpg
IMG_20190916_191238.jpg (145.75 KiB) Przejrzano 17 razy
Buraczki z cebulą. Ponownie. Jak co roku już bo uwielbiamy. Przetwórstwo mimo wszystko trwa. 6kg buraka na kilo cebuli (na oko). Pozdrowienia z kuchni!
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwarzanie”