Zupa ziemniaczana najprościej
: wt 28 mar 2023, 08:34
Ziemniaki to nie tylko wypełniacz skrobiowy obiadu. To warzywo prawie doskonałe. Ziemniaki dostarczają naszemu organizmowi wszystkiego po trochu.
Zupa natomiast to obok ognia i koła jeden z najbardziej genialnych wynalazków ludzkości. Przygotowanie potraw w postaci zup pozwala w pełni wykorzystać zawarte w pokarmach składniki odżywcze.
Zapraszam na jedną z najprostszych zup ziemniaczanych.
Prościej zagotować jedynie wodę na kawę herbatę. Zupa ziemniaczana w różnych wersjach i modyfikacjach około dwóch miesięcy jest najczęstszą moją zupą. Powód prosty. Po pierwsze - zamierzam uprawiać w kolejnych latach dużo ziemniaków, więc fajnie by było poznać jak najwięcej potraw z ich udziałem. Po drugie - ja tak na prawdę nie umiem wymyślnych potraw gotować. Gotowanie nie jest w żaden sposób moją pasją. Zwyczajnie - konieczność przygotowania sobie posiłków jest niezbędnym i codziennym elementem życia. Tylko dlatego o tym piszę. Po trzecie - im prostsze potrawy tym lepiej.
A oto wyszukane jak cholera składniki - trochę ziemniaków, trochę szczypioru czosnkowego, trochę tłuszczu. I wsio. Tyle wystarczy na potrawę.
Ziemniaki obieram i myję. Dzielę je na dwie części. Jedną część kroję drobniutko i wrzucam do gara by się trochę pogotowały. Po kilkunastu minutach kroję ziemniaki już w normalną kostkę i wrzucam do gara. Otrzymuję część ziemniaków rozgotowanych i część normalnie ugotowanych. Czosnek myję i kroję, wrzucam do gara oraz gotuje do miękkości. Dodaję łyżkę tłuszczu chwilkę gotuję i gotowe.
Jak widać zupa bardzo prosta w wykonaniu - czyli typ potrawy jak lubię. Dość smaczna, pod warunkiem podania na świeżo.
https://ogrodleszka.blogspot.com/
Zupa natomiast to obok ognia i koła jeden z najbardziej genialnych wynalazków ludzkości. Przygotowanie potraw w postaci zup pozwala w pełni wykorzystać zawarte w pokarmach składniki odżywcze.
Zapraszam na jedną z najprostszych zup ziemniaczanych.
Prościej zagotować jedynie wodę na kawę herbatę. Zupa ziemniaczana w różnych wersjach i modyfikacjach około dwóch miesięcy jest najczęstszą moją zupą. Powód prosty. Po pierwsze - zamierzam uprawiać w kolejnych latach dużo ziemniaków, więc fajnie by było poznać jak najwięcej potraw z ich udziałem. Po drugie - ja tak na prawdę nie umiem wymyślnych potraw gotować. Gotowanie nie jest w żaden sposób moją pasją. Zwyczajnie - konieczność przygotowania sobie posiłków jest niezbędnym i codziennym elementem życia. Tylko dlatego o tym piszę. Po trzecie - im prostsze potrawy tym lepiej.
A oto wyszukane jak cholera składniki - trochę ziemniaków, trochę szczypioru czosnkowego, trochę tłuszczu. I wsio. Tyle wystarczy na potrawę.
Ziemniaki obieram i myję. Dzielę je na dwie części. Jedną część kroję drobniutko i wrzucam do gara by się trochę pogotowały. Po kilkunastu minutach kroję ziemniaki już w normalną kostkę i wrzucam do gara. Otrzymuję część ziemniaków rozgotowanych i część normalnie ugotowanych. Czosnek myję i kroję, wrzucam do gara oraz gotuje do miękkości. Dodaję łyżkę tłuszczu chwilkę gotuję i gotowe.
Jak widać zupa bardzo prosta w wykonaniu - czyli typ potrawy jak lubię. Dość smaczna, pod warunkiem podania na świeżo.
https://ogrodleszka.blogspot.com/