Szynka dojrzewająca / suszona

Pasteryzacja, tyndalizacja, wekowanie, suszenie i co tam jeszcze
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
seal
Posty: 153
Rejestracja: ndz 08 paź 2023, 16:06
Lokalizacja: Mazowieckie / Warszawa
Kontakt:

sob 09 gru 2023, 08:28

Przepis idealny na okres jesienno-zimowy ("jak nie ma much")

Kilo schabu, polędwiczki czy karkówki.
Nie polecam - boczku, nigdy mi wtej opcji nie wyszedł

Obtaczamy w cukrze (około szklanka cukru) - do lodwki na 24-36h
Opłukujemy, obtaczamy w soli (dość solidnie) - do lodówki na 24-36h
Opłukujemy, osuszamy ręcznikami, i solidnie obtaczamy w ulubionych przyprawach (papryka, czosnek, pieprz, kolendra i inne takie - co kto lubi)

I teraz wyrzucamy do rajstopy, czy siatki wędliniarskiej i do suchego, w miare przewiewnego miejsca - ja podwieszam na strychu.

Po 4 dniach - mamy coś w stylu polędwicy łososiowej
Po 10 dniach - już konkretnie zasuszone mięsko, idealne do krojenia w cienkie plastry
Po 14 dniach i więcej - to już "kamień".

W lodówce spokojnie możemy przechowywać takie mięsko ponad miesiąc.

Zachęcam też do przejżenia przepisów na necie - jest tego sporo, a wszystko jest "Seal approved"
Później wrzuce zdjęcia, jak to wygląda w praktyce.
Noszę broń - policjant jest za ciężki
Awatar użytkownika
mar_kow
Posty: 514
Rejestracja: wt 21 gru 2021, 08:04
Lokalizacja: Mazury
Kontakt:

ndz 10 gru 2023, 09:20

Pyszne - polecam...

IMG20230321115554
IMG20230321120111
IMG_20160120_134156

oczywiście jest jeszcze etap cukru i czekanie...
Broń to narzędzie, to człowiek odpowiada za swoje czyny...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwarzanie”