Potrzebujemy :
* Naczynie (najlepiej kamionka)
* boczek
* sól do peklowania (na każdy kg boczku 48g)
* pieprz czarny (w ziarnach)
* jałowiec (owoce) - opcjonalnie. My lubimy.
* czosnek w ząbkach obrany i zgnieciony
* liść laurowy
* ziele angielskie
* woda (400ml na kg boczku)
Zalewa:
Najpierw nastawiamy zalewę (musi ostygnac, żeby nie zamknęła nam boczku).
Do garnka wsypuje sól peklowana (wyliczona ilość), zalewam woda (wyliczona ilość). Gotuję.
Szkoły z przyprawami są 2.
Jedna mówi o dodawaniu przypraw do zalewy, inna o umieszczeniu ich między mięsem. Stosuje osobiście mieszana. Cześć przypraw gotuję w zalewie, cześć układam między mięsem.
Boczek:
Oczyścić boczek, umyć. Pokroić na kawałki do wędzenia.
Na dno kamionki dodaje cześć przypraw, cześć czosnku, przykrywam warstwą boczku.
Dodaje kolejna część przypraw, czosnku, zakrywam kolejna warstwą boczku
-Tak do wyczerpania boczku.
Przestygniętą zalewą zalewam ułożony ciasno w kamionce boczek z przyprawami i czosnkiem.
Każdego dnia przewracam mięso. Sprawdzam jak wygląda.
Po 5-7 dniach w zalewie boczek jest gotowy do wędzenia.
Peklowanie boczku na mokro
-
- Posty: 138
- Rejestracja: śr 12 lip 2023, 12:31
- Kontakt:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.