Mamy już zakwas na chleb, mamy chleb, a co ze starym chlebem? Zdążył się zrobić twardy przy piętkach, na brzegach.
A NO ŻUR!
Czego potrzebujemy?
*Chleb zytni na zakwasie, który już miękkością nie grzeszy (kroje takie "odpadki", zostawiam do przeschniecia zupełnego)
*czosnek (cały łeb - to ma być żur nie żurek)
*ziele angielskie
*pieprz czarny (ziarna)
*majeranek
*liście laurowe
*letnia woda
DZIEŃ PIERWSZY
Wrzucamy chleb do kamionki, dorzucamy przyprawy, obrany, zgnieciony czosnek. Zalewamy letnia woda (tak by zakryła - uwaga, po kilku h warto zajrzeć. Może się okazać że chleb "zjadł" cała wodę. Należy dolac).
Mieszam zawsze łyżka która najpierw mieszałam zakwas na chleb. Tak, taka utytlana.
Kwaszona mąka sprawi że będzie na koniec gesty i będzie lepiej pracował.
DZIEŃ 2
Mieszamy utytlana łyżka z zakwasu
DZIEŃ 3
Jak dzień 2
DZIEN 4
Mieszamy, wylewamy przez sito. Przelewamy do słoików. Trzymamy w lodówce nie do końca zamknięte, albo co dzień na chwilę odkręcamy. On nadal pracuje.
Zużyć max do 5 dni. Przed użyciem wstrząsnąć (rozwarstwia się)
Zakwas na żur
-
- Posty: 138
- Rejestracja: śr 12 lip 2023, 12:31
- Kontakt:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1886
- Rejestracja: czw 27 sty 2022, 10:49
- Kontakt:
Najlepsze jak etap z środkowych zdjęć, zalewania rozdrobnionego chleba, wszyscy w pierwszej chwili kojarzyli z karmą dla "gadziny domowej" w rodzaju świnek.
Włącznie ze mną.
Włącznie ze mną.
-
- Posty: 138
- Rejestracja: śr 12 lip 2023, 12:31
- Kontakt:
A wiesz dlaczego?Ramzan Szimanow pisze: ↑pn 26 lut 2024, 22:09Najlepsze jak etap z środkowych zdjęć, zalewania rozdrobnionego chleba, wszyscy w pierwszej chwili kojarzyli z karmą dla "gadziny domowej" w rodzaju świnek.
Włącznie ze mną.
Kiedyś był w każdym domu..
Dziś ludzie zapomnieli..
Nie mają 5 minut by pokroić chleb, obrać awokado, gra stoi i czeka, tik toki leżą..
Za 20 lat nikt nie będzie pamiętał podstaw.
-
- Posty: 1886
- Rejestracja: czw 27 sty 2022, 10:49
- Kontakt:
-
- Posty: 138
- Rejestracja: śr 12 lip 2023, 12:31
- Kontakt:
Jeszcze są pokolenia (babcia) które pamiętają.. Ale ta wiedza zanika..