Strona 1 z 1
Praktyczny przewodnik o przyrządzaniu winniczków
: wt 19 mar 2019, 22:01
autor: 1411
Nigdy nie próbowałem ani nie czytałem o tym jak zebrane ślimaki można przygotować do spożycia aż do dzisiaj. Warto wypróbować przy jakiejś okazji (na pewno się skuszę)
Link
Re: Praktyczny przewodnik o przyrządzaniu winniczków
: wt 19 mar 2019, 23:13
autor: SŁAWEK
W życiu woziłem różne towary. Kilkanaście lat temu zepsuł się Jelcz z wesołego miasteczka. Wiozłem karuzelę łańcuchową. Myślałem że tego towaru żaden inny nie przebije - do listopada ub roku. Znajomy poprosił mnie o przewiezienie ślimaków. Dwie tony, pełny bus, żywe. O k...., jak to się po krypie rozejdzie, w zakamarki powchodzi ! Zacznie się u mnie rozmnażać, babci warzywnik obeżre !
Nic z tych rzeczy. Pełna kultura. Niby żywe ale w hibernacji. Posortowane wg wielkości, załadowane do worków raszlowych, worki w skrzynkach. Pojechały do Włoch.
Chciał mi sprezentować trochę, podziękowałem i odmówiłem.
Z powierzchni 0,1 ha zbiera średnio 2000 kg co rok x 13 zł/kg. Nie biega, nie fruwa, nie ryczy, nie kwiczy, jest ale jakby go nie było. Ślimaka można zjeść albo sprzedać, ostatecznie na wolność wypuścić. Ciekawa propozycja nie tylko kulinarna.
Re: Praktyczny przewodnik o przyrządzaniu winniczków
: wt 19 mar 2019, 23:47
autor: Romeo
Ja to kiedyś przygotowałem sobie ślimaki o tak ,wcześniej nazbierałem kilka największych sztuk bo mięsa do jedzenia z tego nie wiele , więc wolałem coś wziąć na ząb , puszkę po konserwie zalałem wodą i ugotowałem w tym te winniczki ,wtedy bardzo łatwo wyciągnąć je z muszli ,potem odciąłem to co siedzi w muszli ,czyli takie zawinięte tam się znajdują jego wnętrzności i zrobiłem szaszłyka z tych stóp czy czegoś tam co ślimak się na tym porusza i zapiekłem na grillu ,bez niczego bez przypraw smakuje jak tłusta ryba .
Re: Praktyczny przewodnik o przyrządzaniu winniczków
: śr 20 mar 2019, 14:20
autor: 1411
Sam się zastanawiałem nad taką cichą, nie pierdzącą metanem w atmosferę
hodowlą w ogrodzie. A i jakiś grosz z tego można uzyskać.
Re: Praktyczny przewodnik o przyrządzaniu winniczków
: śr 20 mar 2019, 16:02
autor: Romeo
To już lepiej wykop staw i zacznij hodować raki ,od 100 do 180zł za kilogram
Re: Praktyczny przewodnik o przyrządzaniu winniczków
: śr 20 mar 2019, 16:33
autor: 1411
Za duży wkład finansowy i za dużo roboty