Przepisy
: sob 22 wrz 2018, 21:28
przepisy ;
Miód z mniszka lekarskiego
• majowe kwiatki mniszka lekarskiego, 600 szt
• woda, 1 litr
• cytryna, 1 szt
• cukier, 2 kg
Przygotowanie
1.
600 kwiatków mniszka lekarskiego zalewamy litrem wody i gotujemy na małym ogniu około godziny. (przed gotowaniem kwiatków nie płuczemy. Aby pozbyć się robaczków możemy rozłożyć je na jakiś czas w słonecznym miejscu).
2.
Po godzinie gotowania wywar przelewamy przez gazę lub bawełnianą ściereczkę, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny (bez przykrycia).
3.
Gorący miód przelewamy do małych słoiczków i gotowe
Syrop z kwiatów czarnego bzu
• 40 baldachimów kwiatów czarnego bzu
• 1 kg.cukru
• 2 cytryny
• 1 litr wody
Przygotowanie
1.
Kwiaty rozkładamy na papierze,aby wyszły z nich owady.Usuwamy łodyżki.
2.
Cytryny zorujemy i kroimy w plastry.Zalewamy 1 litrem zimnej wody,wsypujemy cukier.Zagotowujemy,a następnie zalewamy kwiaty.Studzimy.Wstawiamy do lodówki na 3 dni.od czasu do czasu mieszając.
3.
Następnie przecedzamy przez gęstą gazę,zagotowujemy i gorący syrop wlewamy do słoików.Mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.Nie pasteryzujemy.Przechowujemy w zimnej piwnicy.
Syrop z mniszka lekarskiego
Składniki:
400 kwiatów mniszka lekarskiego
1litr zimnej wody
1kg cukru
2-4 łyżki soku z cytryny lub wyciśnięty sok z 1 dużej pomarańczy *
Zebrane świeże kwiaty mniszka lekarskiego rozkładamy na papierze na około 15 minut, by wyszły z nich robaczki. Następnie kwiaty wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zagotowane mlecze przykrywamy pokrywką i tak pozostawiamy do następnego dnia. Napar musi się moczyć około 12 godzin. Po tym czasie przecedzamy napar przez sito, a kwiatki wygniatamy. Następnie zagotowujemy (najlepiej w dużym garnku, by nam nie uciekło), dodajemy cukier i mieszamy łyżką do chwili całkowitego rozpuszczenia się. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny (lub pomarańczy) i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia około 1,5 godziny, co pewien czas mieszając. Syrop można uznać za gotowy, gdy zacznie strasznie się pienić.
Wówczas zdejmujemy go z ognia i przelewamy do wyparzonych małych słoiczków, szczelnie je zamykamy i ustawiamy dnem do góry, na około 10- 15 minut. Tak przygotowany syrop możemy przechowywać bardzo długo.
Miód i cytryna z czosnkiem
Szklankę miodu i pół szklanki przegotowanej wody zmieszaj z sokiem z czterech cytryn. Do tych składników dodaj obrane i wyciśnięte przez praskę dwie główki czosnku. Miksturę przykryj ściereczką. Po upływie 24 godzin przelej przez gazę i trzymaj w lodówce. Zapobiegawczo przyjmuj raz dziennie 1 łyżeczkę, a podczas przeziębienia - 3 łyżeczki dziennie
Miód z mniszka lekarskiego
• majowe kwiatki mniszka lekarskiego, 600 szt
• woda, 1 litr
• cytryna, 1 szt
• cukier, 2 kg
Przygotowanie
1.
600 kwiatków mniszka lekarskiego zalewamy litrem wody i gotujemy na małym ogniu około godziny. (przed gotowaniem kwiatków nie płuczemy. Aby pozbyć się robaczków możemy rozłożyć je na jakiś czas w słonecznym miejscu).
2.
Po godzinie gotowania wywar przelewamy przez gazę lub bawełnianą ściereczkę, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny (bez przykrycia).
3.
Gorący miód przelewamy do małych słoiczków i gotowe
Syrop z kwiatów czarnego bzu
• 40 baldachimów kwiatów czarnego bzu
• 1 kg.cukru
• 2 cytryny
• 1 litr wody
Przygotowanie
1.
Kwiaty rozkładamy na papierze,aby wyszły z nich owady.Usuwamy łodyżki.
2.
Cytryny zorujemy i kroimy w plastry.Zalewamy 1 litrem zimnej wody,wsypujemy cukier.Zagotowujemy,a następnie zalewamy kwiaty.Studzimy.Wstawiamy do lodówki na 3 dni.od czasu do czasu mieszając.
3.
Następnie przecedzamy przez gęstą gazę,zagotowujemy i gorący syrop wlewamy do słoików.Mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.Nie pasteryzujemy.Przechowujemy w zimnej piwnicy.
Syrop z mniszka lekarskiego
Składniki:
400 kwiatów mniszka lekarskiego
1litr zimnej wody
1kg cukru
2-4 łyżki soku z cytryny lub wyciśnięty sok z 1 dużej pomarańczy *
Zebrane świeże kwiaty mniszka lekarskiego rozkładamy na papierze na około 15 minut, by wyszły z nich robaczki. Następnie kwiaty wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zagotowane mlecze przykrywamy pokrywką i tak pozostawiamy do następnego dnia. Napar musi się moczyć około 12 godzin. Po tym czasie przecedzamy napar przez sito, a kwiatki wygniatamy. Następnie zagotowujemy (najlepiej w dużym garnku, by nam nie uciekło), dodajemy cukier i mieszamy łyżką do chwili całkowitego rozpuszczenia się. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny (lub pomarańczy) i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia około 1,5 godziny, co pewien czas mieszając. Syrop można uznać za gotowy, gdy zacznie strasznie się pienić.
Wówczas zdejmujemy go z ognia i przelewamy do wyparzonych małych słoiczków, szczelnie je zamykamy i ustawiamy dnem do góry, na około 10- 15 minut. Tak przygotowany syrop możemy przechowywać bardzo długo.
Miód i cytryna z czosnkiem
Szklankę miodu i pół szklanki przegotowanej wody zmieszaj z sokiem z czterech cytryn. Do tych składników dodaj obrane i wyciśnięte przez praskę dwie główki czosnku. Miksturę przykryj ściereczką. Po upływie 24 godzin przelej przez gazę i trzymaj w lodówce. Zapobiegawczo przyjmuj raz dziennie 1 łyżeczkę, a podczas przeziębienia - 3 łyżeczki dziennie