Utopence

Pasteryzacja, tyndalizacja, wekowanie, suszenie i co tam jeszcze
ODPOWIEDZ
umiarkowany preppers
Posty: 39
Rejestracja: śr 31 mar 2021, 19:55

pn 07 mar 2022, 09:42

Jeden z ciekawszych sposobów( i najprostszych) na mięsne przetwory :
https://youtu.be/AcwcwLWaPEk
Awatar użytkownika
mar_kow
Posty: 512
Rejestracja: wt 21 gru 2021, 08:04
Lokalizacja: Mazury
Kontakt:

pt 07 lip 2023, 23:05

Kiedyś przeczytałem że to typowa przekąska naszych południowych sąsiadów. Tyle razy byłem w Czechach i się z tym nie spotkałem ale postanowiłem wypróbować przepis. Właśnie go testuję po miesiącu "dojrzewania". Baza na zwykłym occie z zasmażaną cebulką, chili, zielem angielskim, listkiem laurowym i cukrem. Oczywiście sól, octu prawie pół na pól ale ostre nie jest. Zalane na gorąco - wieczko zassało jak konserwę.
W smaku może być ale du...py nie urywa...

Obrazek
Broń to narzędzie, to człowiek odpowiada za swoje czyny...
Awatar użytkownika
1411
Posty: 2583
Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

sob 08 lip 2023, 08:23

Mój wyrób też jakoś mnie nie przekonał w smaku. Więcej przypraw? Trzeba spróbować jeszcze raz inaczej, a tymczasem wolę marynowane jajka. Z tym że to kwestia smakowa, jajka mogą długo leżeć w spiżarce bez konieczności konserwowania.
Obrazek
Awatar użytkownika
mar_kow
Posty: 512
Rejestracja: wt 21 gru 2021, 08:04
Lokalizacja: Mazury
Kontakt:

sob 08 lip 2023, 21:26

1411 pisze:
sob 08 lip 2023, 08:23
Mój wyrób też jakoś mnie nie przekonał w smaku. Więcej przypraw? [...]
No właśnie pierwsza wersja była "goła", więc teraz dałem to co lubię - zwłaszcza pikanterii chili - ale, jakoś... :?
Broń to narzędzie, to człowiek odpowiada za swoje czyny...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwarzanie”