Chleb trwały wojskowy

Warunki przechowywania żywności
Awatar użytkownika
1411
Posty: 2564
Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

pt 24 maja 2019, 19:02

Uderz w stół a piekarz się odezwie :D genialnie! Teraz będę Cię gnębił o poradnik o wypiekaniu chleba i robieniu zakwasu 8-)
Obrazek
Awatar użytkownika
potacz
Posty: 162
Rejestracja: pn 17 wrz 2018, 10:57
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontakt:

czw 06 cze 2019, 10:55

Sekret zapewne tkwi w pierwotnym przesuszeniu i próżniowym pakowaniu ORAZ zawartości tłuszczu. Stare przepisy mówiły o tym, ze jak się piekło chleb to należało go nasmarować smalcem. Wtedy trzymał na kilka tygodni bochen świeżość. U mnie w regionie słyszałem ze chleb piekło się w raz na miesiąc na liściach chrzanu czy kapusty i właśnie smarowali smalcem po powierzchni po upieczenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przechowywanie”