Chleb trwały wojskowy
- 1411
- Posty: 2618
- Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
- Lokalizacja: Śląsk
- Kontakt:
Uderz w stół a piekarz się odezwie genialnie! Teraz będę Cię gnębił o poradnik o wypiekaniu chleba i robieniu zakwasu
- potacz
- Posty: 162
- Rejestracja: pn 17 wrz 2018, 10:57
- Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
- Kontakt:
Sekret zapewne tkwi w pierwotnym przesuszeniu i próżniowym pakowaniu ORAZ zawartości tłuszczu. Stare przepisy mówiły o tym, ze jak się piekło chleb to należało go nasmarować smalcem. Wtedy trzymał na kilka tygodni bochen świeżość. U mnie w regionie słyszałem ze chleb piekło się w raz na miesiąc na liściach chrzanu czy kapusty i właśnie smarowali smalcem po powierzchni po upieczenie.