Bogdan Jaśkiewicz „Zielona kuchnia czyli zielnik dziko rosnących roślin jadalnych” , wyd VII , 2011
: sob 09 kwie 2022, 09:33
Bogdan Jaśkiewicz „Zielona kuchnia czyli zielnik dziko rosnących roślin jadalnych” , wyd VII , 2011
Cześć
Dziś chciałbym wam przedstawić moją pierwszą książkę, od której zaczynałem swoje przygody z dziką zieloną kuchnią. Książka polecana przez Stowarzyszenie Polska Szkoła Surwiwalu, ja również z całego serca polecam Wam tą książkę.
Książka jest dedykowana, dla ludzi którzy dopiero zaczynaja swoją przygodę z surwiwalowym zielarstwem, i autor zawarł na samym wstępie swojej książki, takie zagadnienia jak : skala smakowitości Henschela czy „ściągę dla początkujących” . Sama „ściąga dla początkujących”, składa się z takich elementów jak : kształty liści , typów kwiatostanów i typy owoców. Dzięki temu, treści i określenia jakie stosuje autor, są o wiele bardziej czytelne dla odbiorcy niż tylko suche ładne opisy. I tutaj widzę największą zaletę nad pozycjami innego dobrego eksperta z dziedziny dzikiej kuchni dr Łukasza Łuczaja. Książki dr Łuczaja również posiadam, ale przy opisach pewnych cech wizualnych roślin, ściąga z „Zielonej Kuchni” zawsze jest otwarta. Nie deprecjonuje tutaj książek dr Łuczaja, ale jego książki są dla osób, na trochę wyższym poziomie wiedzy, niż książka Pana Jaśkiewicza.
W książce jest zawartych ponad 130 rycin roślin , ich opisów, oraz dań jakie możemy z nich przyrządzić. Na ostatnich stronach, znajdują się kolorowe fotografie niektórych roślin. Fotografie wokół których znajduje się „czerwona ramka”, w domyśle autora to ostrzeżenie przed roślinami niebezpiecznymi dla zdrowia i życia.
Na zakończeniu książki, znajdują się rady autora odnośnie gotowania i pieczenia w terenie. Przed jakimś wyjściem w teren, gdzie zamierzać coś „popichcić”. Lubie przejrzeć sobie rady autora, żeby spróbować czegoś nowego i innego.
Książkę polecam Wam z całego serca! Ja swoją kupiłem w przedsprzedaży, u Autora. Dostępność jest mocno ograniczona, niestety….. Ale pamietam że autor sprzedawał pdf-y. Chce tylko nadmienić że książka z roku 2011 została wydana, nakładem autora.
Pozycja obowiązkowa! Dla surwiwalowca i preppersa. I niestety KSIĄŻKA JEST TRUDNO DOSTĘPNA……
Pozdrawiam
~Bart
Cześć
Dziś chciałbym wam przedstawić moją pierwszą książkę, od której zaczynałem swoje przygody z dziką zieloną kuchnią. Książka polecana przez Stowarzyszenie Polska Szkoła Surwiwalu, ja również z całego serca polecam Wam tą książkę.
Książka jest dedykowana, dla ludzi którzy dopiero zaczynaja swoją przygodę z surwiwalowym zielarstwem, i autor zawarł na samym wstępie swojej książki, takie zagadnienia jak : skala smakowitości Henschela czy „ściągę dla początkujących” . Sama „ściąga dla początkujących”, składa się z takich elementów jak : kształty liści , typów kwiatostanów i typy owoców. Dzięki temu, treści i określenia jakie stosuje autor, są o wiele bardziej czytelne dla odbiorcy niż tylko suche ładne opisy. I tutaj widzę największą zaletę nad pozycjami innego dobrego eksperta z dziedziny dzikiej kuchni dr Łukasza Łuczaja. Książki dr Łuczaja również posiadam, ale przy opisach pewnych cech wizualnych roślin, ściąga z „Zielonej Kuchni” zawsze jest otwarta. Nie deprecjonuje tutaj książek dr Łuczaja, ale jego książki są dla osób, na trochę wyższym poziomie wiedzy, niż książka Pana Jaśkiewicza.
W książce jest zawartych ponad 130 rycin roślin , ich opisów, oraz dań jakie możemy z nich przyrządzić. Na ostatnich stronach, znajdują się kolorowe fotografie niektórych roślin. Fotografie wokół których znajduje się „czerwona ramka”, w domyśle autora to ostrzeżenie przed roślinami niebezpiecznymi dla zdrowia i życia.
Na zakończeniu książki, znajdują się rady autora odnośnie gotowania i pieczenia w terenie. Przed jakimś wyjściem w teren, gdzie zamierzać coś „popichcić”. Lubie przejrzeć sobie rady autora, żeby spróbować czegoś nowego i innego.
Książkę polecam Wam z całego serca! Ja swoją kupiłem w przedsprzedaży, u Autora. Dostępność jest mocno ograniczona, niestety….. Ale pamietam że autor sprzedawał pdf-y. Chce tylko nadmienić że książka z roku 2011 została wydana, nakładem autora.
Pozycja obowiązkowa! Dla surwiwalowca i preppersa. I niestety KSIĄŻKA JEST TRUDNO DOSTĘPNA……
Pozdrawiam
~Bart