Syrop z imbiru, cytryny i miodu

Domowe przepisy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BowHunter
Posty: 1167
Rejestracja: pn 17 wrz 2018, 10:52
Lokalizacja: Golub-Dobrzyń (Polska) / Melhus (Norwegia)
Kontakt:

ndz 15 paź 2023, 21:31

No cóż. Przed nami jesień pełną gębą. Zatem czas najwyższy o poprawienie swojej odporności. Z racji tego, że nie samym syropem z czosnku człowiek żyje, chciałbym dziś przedstawić Wam przepis na syrop z imbiru, cytryny i miodu.

- Cytryna wzmacnia odporność, oczyszcza z toksyn

- Imbir rozgrzewa, działa przeciwbólowo, antybakteryjnie i przeciwwirusowo

- Miód ma działanie bakteriobójcze, wspiera odporność i pomaga w walce z bólem gardła, chrypą, czy kaszlem

Do przygotowania mikstury potrzebujemy kociołka Panoramixa w postaci wyparzonego słoika (w moim przypadku jest to popularna 600), jedna duża cytryna, korzeń imbiru (tak z 5 cm), 400 ml miodu.

Korzeń imbiru obieramy ze skórki. Trzemy go następnie na drobnych oczkach. Cytrynę kroimy na plastry. Wrzucamy do słoika i zalewamy miodem. Zakręcamy słoik i umieszczamy na dobę w lodówce.

Niektórzy przecedzają całość, ja trzymam w tej formie w lodówce. Piję go rano i wieczorem dodając do herbaty po 1-2 łyżki.


Syropix.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek

Tagi:
Ramzan Szimanow
Posty: 1871
Rejestracja: czw 27 sty 2022, 10:49
Kontakt:

ndz 15 paź 2023, 22:28

I tylko zagryźć skibką chleba z masłem i czosnkiem. ;)
cyklop
Posty: 40
Rejestracja: śr 27 wrz 2023, 20:48
Kontakt:

pn 16 paź 2023, 08:22

Wolę świeżo zaparzoną herbatkę z tymi świeżymi dodatkami.
W zależności na co mam ochotę . Przeważnie w jesienne lub zimowe wieczory . ;)
Awatar użytkownika
BowHunter
Posty: 1167
Rejestracja: pn 17 wrz 2018, 10:52
Lokalizacja: Golub-Dobrzyń (Polska) / Melhus (Norwegia)
Kontakt:

pn 16 paź 2023, 09:09

Ogólnie jak wszyscy doskonale wiemy, napar z czarnej, czy zielonej herbaty sam w sobie jest bardzo zdrowy, gdyż herbata zawiera przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko wystąpienia raka. Ponadto wspomaga pracę serca, działa wspomagająco na pracę jelit. Jednakże rośliny owe rosną w glebie bogatej w glin (aluminium), który podobnie jak cała masa innych substancji przenika do krzewów, przez co niewielkie ilości pierwiastka znajdują się także w suszu. W takiej formie glin jest nierozpuszczalny w wodzie, więc podczas zaparzania przenika do wody tylko w niezwykle śladowych ilościach, natomiast cała reszta pozostaje w fusach.

Glin w nadmiarze jest groźny dla człowieka, ponieważ może prowadzić do upośledzenia ośrodkowego układu nerwowego. Dlatego fusy po zaparzeniu powinno się wyrzucać. Połączony z sokiem z cytryny zmienia się w bardzo dobrze przyswajalny cytrynian glinu, ponieważ kwas cytrynowy wypłukuje z fusów aluminium, które następnie przechodzi do naparu. Cytrynian glinu także jest szkodliwy. Osadza się w tkankach, a jego nadmiar w organizmie może prowadzić do schorzeń otępiennych jak choroba Alzheimera.

Jednakże szkodliwy związek powstaje wyłącznie, jeśli sok z cytryny lub cytrynę dodamy do naczynia, w którym znajdują się fusy, czyli przed wyjęciem torebki, zaparzacza, czy czegokolwiek tam ktoś z Nas używa. Dodatkowo, aby napój był bogaty w witaminę C, cytrynę powinno się dodawać dopiero, gdy napar przestygnie, ponieważ wysoka temperatura redukuje ilość przyswajalnej witaminy C. Dlatego zdecydowanie lepszym krokiem jest zaparzenie naparu, odczekanie aż przestygnie do temp. 45 stopni Celsjusza i dodanie pozostałych składników.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tradycyjne mikstury”