Ostrza od dobrej jakościowo temperówki do ołówków, również można naostrzyć i wywecować
Śmiga jak nowa!
Ostrzenie narzędzi
- 1411
- Kontakt:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Kontakt:
Honować- taki czasownik występuje w języku polskim od dawna. Nawet angielski honing występuje w jęz niemieckim jako honen. Nie wiem kto od kogo zapożyczał, ale my to chyba z niemieckiego. Z tym że jest używany w języku technicznym do obróbki szczególnie powierzchni otworów, np honowanie gładzi cylindrów w silnikach aut. Nie przyjęło się używać tego czasownika w ostrzeniu noży a "dogładzanie" czy też nomen omen "obciąganie ostrzy" to ważna operacja. Szczególnie przy stalach głowni o gorszej jakości (najbardziej na to są podatne stale nierdzewne)
Dość prostym i chyba najszybszym w "obciągnięciu" ostrza jest zwinięcie kulki z folii aluminiowej i kilkukrotne przeciągnięcie ostrzem po niej. Nie działa to niestety dobrze w nożach z lepszej stali, tu pomocny jest pas skórzany lub specjalistyczny sprzęt o gradacji powyżej 10.000 tysi.
Dość prostym i chyba najszybszym w "obciągnięciu" ostrza jest zwinięcie kulki z folii aluminiowej i kilkukrotne przeciągnięcie ostrzem po niej. Nie działa to niestety dobrze w nożach z lepszej stali, tu pomocny jest pas skórzany lub specjalistyczny sprzęt o gradacji powyżej 10.000 tysi.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
-
- Kontakt:
Może nazywać się likwidacja żądła.
Przeciągnięte resztki metalu przy ostrzeniu, raz na jedną, raz na drugą stronę. Moja metoda.
Twarde suche drewno (polne grusza, jabłoń; dąb, jesion, grab, akacja) przeciągać ostrze w poprzek słojów aż do skutku.
Przeciągnięte resztki metalu przy ostrzeniu, raz na jedną, raz na drugą stronę. Moja metoda.
Twarde suche drewno (polne grusza, jabłoń; dąb, jesion, grab, akacja) przeciągać ostrze w poprzek słojów aż do skutku.