Tymianek

Wiedza pokoleń związana z ziołami bądź technikami dawnymi
ODPOWIEDZ
BoldFold
Posty: 1433
Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

wt 16 sty 2024, 08:48

Aż dziwne, że nie było jeszcze nic na temat tymianku :oops: Nadrabiam zaległość, tymianek to nie tylko przyprawa o trudnych do zastąpienia walorach, ale i cenione zioło. Głównie oprócz innych zastosowań świetnie pomaga w infekcjach gardła i oskrzeli. Czyli robimy napar z łyżki tymianku+200ml wrzątku i pod przykryciem na 15 min + miód jak ostygnie i pijemy. Można również kupić gotowe lekarstwa tymiankowe. Daje natychmiastowy efekt, co przy polowaniu, lub skrytym i cichym przemieszczaniu we wrogim środowisku może być bezcenne... Inne zastosowania tu, lub pytamy wujka google;

link; https://www.swiatleku.pl/artykuly/tymia ... wanie.html
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Awatar użytkownika
1411
Posty: 2595
Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

wt 16 sty 2024, 10:25

Tymianek świetny na kaszel między innymi. Ratowałem się naparem z kilku gałązek w ubiegłym roku. Smaczna herbatka wychodzi.
Można uprawiać w ogrodzie, zimuje bez problemu.

https://rozanski.li/814/tymianek-thymus ... toterapii/


Ziele tymianku – Herba Thymi pozyskiwane z tymianku pospolitego – Thymus vulgaris Linne (rodzina Lamiaceae = Labiatae) zawiera do 2,6% olejku eterycznego (Oleum Thymi), a w nim tymol (do 45%), karwakrol (25-60%), borneol (8-15%), p-cymen (7-20%), beta-kariofilen (1-3%), linalool (ok. 8%). Ziele tymianku i olejek tymiankowy są dostępne w sklepach zielarskich krajowych i zagranicznych. Thymi Herba (Thyme, Thym) jest w Farmakopei Polskiej VI z 2002 r. Surowiec powinien być zbierany w okresie kwitnienia, wysuszony w cieniu, w temp. do 35 stopni C, aby straty olejku były jak najmniejsze. FP VI wymaga, aby ziele zawierało nie mniej niż 1% olejku eterycznego. Strata masy po suszeniu nie większa niż 12%, popiołu nie więcej niż 14%, zanieczyszczeń mineralnych nie więcej niż 0,6%.

Tymianek to dobra przyprawa do marynat, mięsa, ryb, sałatek, pizzy, wędlin, zup. Przyśpiesza trawienie potrawy, wzmaga apetyt.

Ekstrakt z tymianku oraz tymol są składnikami licznych tabletek do ssania, kropli, syropów wykrztuśnych i przeciwkaszlowych. Najbardziej istotnymi składnikami czynnymi tymianku obok olejku eterycznego są kwasy fenolowe (kwas kawowy, chlorogenowy, kwas rozmarynowy 0,15-1,35%), triterpeny (kwas oleanolowy, ursolowy), garbniki i flawonoidy. Nadają one tymiankowi właściwości żółciopędne, przeciwzapalne, hepatoprotekcyjne i moczopędne. Po podaniu doustnym tymol i karwakrol stymulują system GALT układu pokarmowego, aktywują procesy odnowy nabłonków, pobudzają krążenie krwi w obrębie przewodu pokarmowego. Maja właściwości immunotropowe i silnie przeciwdrobnoustrojowe oraz antyparazytyczne. Tymol i karwakrol był w dawnej podawany doustnie przy chorobach pasożytniczych i infekcjach bakteryjnych jelit. Fenole i flawonoidy działają rozkurczowo. Ograniczają powstawanie toksycznych amin biogennych w jelicie grubym. Do praktycznych w użyciu preparatów tymiankowych należą:

– ziołomiód tymiankowy (powstały po zmieszaniu nalewki lub intraktu tymiankowego z miodem w proporcji 1:3), stosowany przy kaszlu, chrypce i przeziębieniu w dawce 1 łyżeczka co 3 godziny; ziołomiód można również sporządzić mieszając świeże zmielone ziele tymianku z miodem w podobnej proporcji z dodatkiem niewielkiej ilości alkoholu lub gliceryny;

– napar tymiankowy: 1 łyżka surowca na 1 szklankę wrzącej wody; pić małymi porcjami w ciągu dnia 1-2 szklanki naparu;

– intrakt tymiankowy: 100 g świeżego ziela tymianku zalać 300 ml gorącego alkoholu 40-60%, odstawić na 2-3 tygodnie, przefiltrować. Zażywać 2-3 razy dziennie po 5 ml.

Tymianek występuje w Południowej Europie. W Polsce może być uprawiany (bylina), niestety zimą często wymarza. Lubi stanowiska słoneczne. W Polsce dziko występuje macierzanka piaskowa – Thymus serpyllum L. i macierzanka zwyczajna – Thymus pulegioides L., które mają podobne właściwości lecznicze jak tymianek pospolity. W Szwajcarii tymianek znany pod nazwą Thymian, Thym des jardins, Timo maggiore, Gewürz-Thymian.
Obrazek
Ramzan Szimanow
Posty: 1873
Rejestracja: czw 27 sty 2022, 10:49
Kontakt:

pn 22 sty 2024, 23:51

Nawet kupne tabletki coś tam pomagają.
Przy okazji muszę przetestować napar z łyżki suszu. A potem po prostu zrobić zapas swojego.
BoldFold
Posty: 1433
Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

śr 24 sty 2024, 09:16

Polecam, na zdrowie, koniecznie z miodem.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Medycyna naturalna”