Ogórecznik lekarski (Borago officinalis)

Wiedza pokoleń związana z ziołami bądź technikami dawnymi
ODPOWIEDZ
Slovian
Posty: 32
Rejestracja: ndz 25 lip 2021, 22:59
Kontakt:

sob 08 sty 2022, 14:27

Witam,
Tym razem biorę się za ogórecznika, kolejne ciekawe zioło, kuzyna żywokostu.

Właściwości:
Ziele ma działanie moczopędne , napotne, przeciwzapalne, wykrztuśne, przeciwgorączkowe, przeciwalergiczne, przeciwzakrzepowe, obniża ciśnienie poziom cholesterolu we krwi, dobrze wpływa na naszą odporność.

Zastosowanie:

Olej z nasion stosuje się przy zaburzeniach czynnościowych gruczołów wydzielania wewnętrznego, przy podwyższonym poziomie cholesterolu, przy osłabionym układzie odpornościowym, atopowym zapaleniu skóry, łuszczycy, reumatoidalnym zapaleniu skóry, oparzeniach, odleżynach, wybroczynach, świądzie skóry i tym podobnym problemom.

Zbiory:
Młode ziele zbieramy na początku kwitnienia, nasiona zbiera się w drugiej połowie sierpnia.

Przeciwwskazania:
Ogórecznik zawiera wiele trujących substancji w liściach dlatego nie stosujemy wyciągów i wywarów wewnętrznie. W najlepszym wypadku zakończy się to mocnym rozwolnieniem no a w najgorszym....

Przydatne linki:

https://www.medonet.pl/zdrowie,ogoreczn ... 27552.html
https://www.youtube.com/watch?v=4Dx5iqUkb0A
Ogórecznik lekarski 3.jpg
Ogórecznik lekarski.jpg
Ogórecznik lekarski 2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
1411
Posty: 2564
Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

sob 08 sty 2022, 17:05

Link do Różańskiego (tradycyjnie) https://rozanski.li/1130/herba-boragini ... toterapii/
i sprostowanie co do liści! Otóż można je jeść na wiele sposobów (link powyżej) w tym dodawać do ogórków przy kiszeniu. Można je zjadać na surowo - smakują jak zielony ogórek. Nie są trujące, choć zawierają związki cyjanogenne - zachować umiar, lub jak kto woli, nie spożywać. Ja jadłem sezonowo, tzn gdy roślina jest młoda i jej listki są małe, wtedy nie mają tylu włosków i lepiej smakują ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Medycyna naturalna”