Francuskie racje wojskowe, test racji po terminie, Menu N*12, oraz inne francuskie wojskowe specjały.

O żywności od produkcji po magazynowanie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Posty: 1298
Rejestracja: pt 12 lis 2021, 20:56
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice / Warszawa
Kontakt:

ndz 29 wrz 2024, 15:30

Cześć

Dziś wprowadzenie do testu, który mieliśmy zrobić na zlocie. Ale jakoś w toku rozmów, umknęło gdzieś nam to zagadnienie. Dostałem od @West_End pakiet racji z roczników 2019,2021,2023 oraz 2025). W celu porównania jak bardzo zmienia się smak zależnie od rocznika.


(2019-2021-2023-2025)

Racje są w terminach do:
marzec 2019 (po terminie)
listopad 2021 (po terminie)
grudzień 2023 (po terminie)
styczeń 2025 (nie przeterminowana)

Wszystkie są tego samego składu , zestaw menu oznaczony jako N*12 czyli kiełbaski strasburskie i makarony , oraz pasztet.

Opis według zdjęcia (od góry z prawej do lewej)
-podgrzewacz
-biszkopty
-musli
-srd potage curry / zupa curry
-baton owocowy
-pasta owocowa (malinowa)
-chusteczki chigieniczne
-baton energetyczny
-baton brzoskwiniowy
-zestaw kawowo-herbaciany-uzdatniania wody.
-konserwa boeuf carotes / wołowina z marchewką
-konserwa garniture pour sandwich thon et léguarnes / pasta na kanapki z tuńczykiem i warzywami
-izotonik Isostar
-konserwa rougail de saucisses / kiełbasa raugali
-konserwa fines tartins fromage foundu / pasta z sera foudu
-baton kakaowy 64 %
-syrop z śliwek (na zdjęciu jest nad izostarem)

Racje będę testowa w następujący sposób :
-częstował się będę tylko pojedynczym kawałkiem danej potrawy / zestawu z danego rocznika, przepłukując między kęsami wodą mineralną niegazowaną.
-dania spożywał w temperaturze pokojowej , z wyjątkiem zupy curry oraz herbat i kawy.
-wykonywał dokumentacje zdjęciową ;)

Zaczynam od czwartku…

Pozdrawiam

~Bart

EDIT : związku z zatruciem żołądkowym (nie spowodowanym spożywaniem racji które opisuje) degustacje odkładam w czasie kiedy dojdę do siebie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„nie jest dobrze…… nie jest źle…….można powiedzieć że jest średnio……”

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Posty: 1298
Rejestracja: pt 12 lis 2021, 20:56
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice / Warszawa
Kontakt:

śr 09 paź 2024, 19:47

Cześć

Na pierwszy ogień idą kiełbaski strasburskie (2021 , 2023 i 2025) w racji z 2019 jest konserwa rougail de saucisses / kiełbasa raugali.

Danie z roku 2019 jest koloru czerwonego , dania z 2021 , 2023 i 2025 są takiego samego koloru. Pachną tak samo (2021 , 2023 i 2025) , w daniu z 2019 jest wyczuwany bardziej pieprz.

Kęs w postaci łyżki dania w temperaturze pokojowej , przepita czystą niegazowaną woda.

2019 - w smaku najbardziej mi podeszło, potrawa jest bardziej pieprzna od reszty. Jest to danie na zdjęciu bardziej czerwone od całej reszty.
2021 - pachnie dobrze , ale danie jest bardziej mdłe od dania z 2019. Ale szczypta pieprzu poprawiłaby sytuacje.
2023 - nie czuć różnicy w stosunku do dania z 2021.
2025 - nie czuć różnicy w stosunku do dania z 2021.

Na razie tyle , zobaczymy czy będzie jakaś „rewolta” żołądkowa po tym.

Rano dopisze EDIT.

Pozdrawiam
~Bart


EDIT : obyło się bez przykrych komplikacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„nie jest dobrze…… nie jest źle…….można powiedzieć że jest średnio……”

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywność”