Ulotki/broszury państwowe

Dział w którym udostępniamy linki do przydatnych informacji, polecamy książki, itd.
Awatar użytkownika
Ryszpak
Kontakt:

sob 30 sie 2025, 18:30

Kurczę wrzuciłem jako temat w Książkach, ale może lepiej żeby tu był....
Poradnik bezpieczeństwa - Rządowe Centrum Bezpieczeństwa.

https://www.gov.pl/web/poradnikbezpieczenstwa

Może niech administracja tamten temat usunie...
Rafał vulgo Ryszpak

“I Am Not Altogether on Anyone’s Side, Because Nobody is Altogether on My Side.” Drzewiec
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

pn 01 wrz 2025, 11:23

Cześć!
Ryszpak pisze:
sob 30 sie 2025, 18:30
Kurczę wrzuciłem jako temat w Książkach, ale może lepiej żeby tu był....
Poradnik bezpieczeństwa - Rządowe Centrum Bezpieczeństwa.

https://www.gov.pl/web/poradnikbezpieczenstwa

Może niech administracja tamten temat usunie...
Trudno , niech będzie w dwóch miejscach :)

Poradnik bezpieczeństwa.

Moje subiektywne uwagi, przeglądając niedawną publikacje wydana przez MSWiA która nosi tytuł „Poradnik bezpieczeństwa” nasuwają się pewne uwagi, jest lepiej niż przy pozycji wydanej wcześniej „ Bądź gotowy – poradnik na czas kryzysu i wojny” wydanej przez Rządowe Centrum Bezpieczeństwa. „Poradnik bezpieczeństwa” czyta się przyjemnie i bardzo szybko , co jest przydatne szczególnie w momencie kiedy czas na lekturę, jest mocno ograniczony.

Przechodzimy konkretnie do uwag.

TWOJE PRZYGOTOWANIE MA ZNACZENIE
-Brak odniesienia do „Białej księgi bezpieczeństwa narodowego” , która sugerowała że Polska jest bezpieczna….. (moja uszczypliwość)
-brak na wstępie słowa o nowej fali terroryzmu (mimo że rozdział odnośnie terroryzmu znajduje się w książce)
-sugestia że w Polsce działa system ochrony ludności w postaci Obrony Cywilnej……. Nieśmieszny żart

PRZYGOTOWANIE
Przygotuj siebie i najbliższych
-Brak wzmianki o rozeznaniu terenowych najbliższej okolicy w której mieszkasz , pracujesz oraz drogi do pracy , do domu , do szkoły i rodziny.
-Brak sugestii żeby wyleczyć aktualne dolegliwości zdrowotne.

Przygotuj swoje otoczenie
-Brak sugestii że filtr do wody oraz inne elementy uzdatnia wody (tabletki) mogą być przydatne również w domu.

Dom i mieszkanie
-Brak wzmianki o piasku jako taniego substytutu środka gaśniczego.
-Dobrze piszą żeby posiadać minimalne zapasy na 3 dni, ale jednak propagować ideę żeby owe zapasy były większe na 5 - 7 dni. Optymalnie moim zdaniem jest posiadać zapasy od 14 do 21 dni.
-Brak wzmianki o wodzie szarej (technicznej) do spłukiwania np toalety, oraz sugestii żeby wodę szarą uzdatnić do wody spożywczej!
-zestaw ewakuacyjny, brak sugestii żeby nie nosić demobilu wojskowego.

REAGOWANIE
Plecak ewakuacyjny
-Nie ma nic o środkach obrony …..
Schronienia
-Przebywając w schronie lub ukryciu wykonujesz polecenia załogi schronu/kierownika schronu.
-totalny brak opisu postępowania, na wypadek przebiegu linii frontu w bezpośredniej okolicy.
-brak ogólnego opisu zagrożenia minowego! Rosjanie i Ukraińcy używają całego przekroju arsenału minowego! Od min masowych po improwizowane.

TEMAT TOTALNIE POMINIĘTY
I tutaj mam zarzut zarówno do poradnika wydanego przez RCB jak i niedawno przez MSWiA.. Totalnie pominięto kwestię broni w rękach cywili! I nie chodzi tutaj o walkę zbrojną z agresorem , ale o obronę przed pospolitym bandytyzmem.

Pozdrawiam
~Bart
„psy szczekają, forum działa dalej”

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Źródła wiedzy”