Maści i inne środki wcierane

Współczesne podejście do tematu zdrowia
Maślak13
Kontakt:

ndz 20 lis 2022, 18:48

Kiedyś w szpitalu jeden z pacjentów opowiadał o maści na poparzenia składała się z żywicy swierkowej wosku pszczelego i tłuszczu z sadła. Niestety nie znam proporcji...
bushmot
Kontakt:

czw 01 gru 2022, 06:46

Z maści używamy (poza bambino i nivea) tylko maść alpejska chłodząca (niebieska, z niemieckimi napisami) i maść z nagietka (koniecznie z firmy Elissa II - inne mają mniej nagietka w nagietku...)

Maść alpejska jako przeciwbólowa - naprawdę mocno chłodzi i naprawdę daje efekt. Na uporczywy ból kolana - jak znalazł.

Natomiast nagietek na skaleczenia, otarcia - takie drobiazgi... przyspiesza gojenie.
zapraszam na bushmot.blogspot.com
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

czw 31 sie 2023, 22:28

Apropos Alpy, to mają maść chłodzącą, dobrą przy stanach zapalnych, a zwie się ona Konopny Balzam. Zawiera wyciąg z konopii indyjskich. Również na kolano dobrze mi robi, a stosuje już ponad rok, gdy coś przegwałcę wymieniony staw.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jagna
Kontakt:

sob 06 wrz 2025, 15:03

Z maści, które zawsze mam w apteczce podręcznej mogę podrzucić nastepujące:
a) żel z heparyną, Lioton1000 lub podobny, świetnie działa na choroby żył i obrzęki, ja natomiast stosuję na siniaki i stłuczenia w wersji combo z
b) maścią arnikową. Ma podobne działanie, zastosowane jeden na drugi, czyli najpierw żel, poczekać, aż się wchłonie, następnie tłustą maść, pięknie zwalcza opuchliznę, a siniaki znikają w oczach.
c) hydrokortyzon. Leczy objawy uczulenia kontaktowego, czy po ugryzieniach owadów. Pomaga też w gojeniu drobnych ran. Gdyby świąd był bardzo silny, co może, szczególnie u dzieci, prowadzić do uszkodzenia skóry z powodu drapania można również zastosować
d) Pudroderm. Zawiesina z tlenkiem cynku, środkiem znieczulającym i mentolem. Po naniesieniu na skórę tworzy białą, suchą powierzchnię, bardzo brudzi, ma genialne działanie przeciwświądowe (jest przepisywany zwykle przy ospie wietrznej) oraz przeciwbólowe i wysuszające. Można użyc na bolesne pryszcze😅
Z maściami rozgrzewającymi trzeba uważac i zrobić wcześniej próbę uczuleniową, pisze to, nauczona przykrym doświadczeniem😜
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

sob 06 wrz 2025, 22:18

Hmm. A nie lepiej na ukąszenia swędzące, jak i na opuchliznę, Altacet w żelu? Działa doskonale w obu przypadkach. Piszę z pozycji typa, który ból wytrzyma, ale swędzenie może mi mózgiem zatrząść :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Jagna
Kontakt:

śr 10 wrz 2025, 00:16

1411 pisze:
sob 06 wrz 2025, 22:18
Hmm. A nie lepiej na ukąszenia swędzące, jak i na opuchliznę, Altacet w żelu? Działa doskonale w obu przypadkach. Piszę z pozycji typa, który ból wytrzyma, ale swędzenie może mi mózgiem zatrząść :lol:
Też prawda, zupełnie o tym zapomniałam, a przecież mam w apteczce. Oczywiście, na urazy i opuchliznę jest genialny, natomiast na swędzenie (też nienawidzę) działa chyba tylko mentol ze składu, ale mogę się mylić oczywiście. A jak już przy mentolu jesteśmy, to pasta do zębów też działa, im bardziej miętowa, tym lepiej, należy nawalić na ugryzienie i wytrzymać kilka minut bez drapania, serio pomaga.
"Dajcie mi punkt podparcia, a poruszę ziemię" ~Archimedes~
"Dajcie mi trochę drutu, a zbuduję prom kosmiczny" ~Jagna~
Moje zaimki to Jej Wysokość, Wasza Wysokość😉
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

śr 10 wrz 2025, 07:00

W przypadku swędzenia i Altacetu, nie wiem co działa. Ważne że działa ;) a na serio, to nie zasługa octanowinianu? Ocet na użądlenia jest stosowany, więc nie wiem czy aby przypadkiem octanowinian glinu nie jest tutaj odpowiedzią.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jagna
Kontakt:

sob 13 wrz 2025, 00:39

1411 pisze:
śr 10 wrz 2025, 07:00
W przypadku swędzenia i Altacetu, nie wiem co działa. Ważne że działa ;) a na serio, to nie zasługa octanowinianu? Ocet na użądlenia jest stosowany, więc nie wiem czy aby przypadkiem octanowinian glinu nie jest tutaj odpowiedzią.
Sprawdziłam i octanowinian jest stosowany na ugryzienia, ale nadal będę się bić o Pudroderm, benzokaina znieczula, czy swędzi, czy boli, jest to mazidło stare i, uwaga, wycofywane na rzecz mniej uniwersalnych leków, im więcej i różnych kupisz, tym więcej zarobi koncern. I jest relatywnie tanie. Warto zrobić zapas, bo nie skiśnie, wyciągnęłam z czeluści takie z czasów ospy wietrznej moich dzieci, miało z dziesięć lat, albo lepiej, dobrze zakręcone nie odparowało specjalnie, a działanie nadal potęga.
"Dajcie mi punkt podparcia, a poruszę ziemię" ~Archimedes~
"Dajcie mi trochę drutu, a zbuduję prom kosmiczny" ~Jagna~
Moje zaimki to Jej Wysokość, Wasza Wysokość😉
ODPOWIEDZ

Wróć do „Medycyna”