Jeep Wrangler Rubicon

Środki transportu
Awatar użytkownika
mar_kow
Kontakt:

pn 25 sie 2025, 11:15

Od dwóch miesięcy testuję nowe autko... Jak na razie założony hak, w perspektywie wyciągarka, bagażnik dachowy, dedykowany namiot dachowy itd. Opony w standardzie założone ATeki a więc jak na razie wystarczą i na drogę i na mały of road. Jak na razie padł akumulator (3,5 tys km) wymieniony w ramach gwarancji.
Autko daje pełnię możliwości pod warunkiem zaakceptowania ograniczeń...

Obrazek
Broń to narzędzie, to człowiek odpowiada za swoje czyny...
BoldFold
Kontakt:

pn 25 sie 2025, 13:18

No qrde, gratulacje, świetny i dobry sprzęt, ale co pod maską, czy automat? Ręczna? W parę rzeczy możesz doposażyć auto, ale on naprawdę fabrycznie już daje radę i to w ciężkim terenie. Kumpel Marcin, ma warstat i robi je seriami, zapytam co z zabezpieczeniem antykorozyjnym, bo to pierwsze trza ogarnąć, po 1ej zimie będzie za późno :!:

O, a na zlot przyjedziesz?
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Awatar użytkownika
mar_kow
Kontakt:

pn 25 sie 2025, 19:30

BoldFold pisze:
pn 25 sie 2025, 13:18
No qrde, gratulacje, świetny i dobry sprzęt, ale co pod maską, czy automat? Ręczna? W parę rzeczy możesz doposażyć auto, ale on naprawdę fabrycznie już daje radę i to w ciężkim terenie. Kumpel Marcin, ma warstat i robi je seriami, zapytam co z zabezpieczeniem antykorozyjnym, bo to pierwsze trza ogarnąć, po 1ej zimie będzie za późno :!:

O, a na zlot przyjedziesz?
Dziękuję. Wersja europejska gdzie montują tylko doładowaną benzynę 2.0. Inne wersje silnikowe tylko import przez salon jeśli chodzi o nowy lub we własnym zakresie. Skrzynia już tylko automat ale podobno daje radę.
W przypadku wranglera to już ostatni rok "benzyniaka" w EU - od przyszłego roku tylko hybryda. W stanach natomiast wyjdzie znowu nowa V6 i na zamówienie V8.
Myślałem o wielu rzeczach sugerowanych przez znajomych i kolegów.
- Zabezpieczyć antykorozyjnie, okleić, opakować i postawić na ołtarzu...
Jeden Rozsądny natomiast powiedział: - "miej to w du...pie - jeździj" - i w sumie racja. Auto jest modułowe, wszystko jest wymienne wraz z ramą - jak zardzewieje to po prostu wymienię. Nie sądzę żebym sprzedawał, szybciej kupię drugie auto (a w zasadzie trzecie).
Jedyne co, to dokupiłem (w standardzie 2 lata) dodatkowo 3 lata gwarancji - w sumie 5 lat lub 100 tys. km. na terenie EU. Jak padnie - dzwonię, zabierają do serwisu i podstawiają zastępcze tej samej klasy.
Jak padł akumulator i nie zależało mi na zastępczym terenowym to podstawili mi sportowego merola...

Autko już na samym wstępie zostało ubłocone i to nawet przez żonę :) (szkoda że fotek nie zrobiłem...). Będę mógł w końcu pojechać na strzelnice o każdej porze roku i pogodzie...

Na zlocie nie będę, co prawda na emeryturze ale zapracowany jestem. Może kiedyś...
BoldFold
Kontakt:

wt 26 sie 2025, 08:25

Nie lekceważ konserwacji, to naprawdę ważna i procentująca na przyszłość operacja na ramie i podwoziu. Im szybciej tym lepiej, kolega kupił z 2012 r terenówkę i już naprawa ramy, im nowsze auto tym gorsze zabezpieczenie. Fabryczne zabezpieczenie. Firma kolegi, możesz telefonicznie tylko informacji zasięgnąć, Marcin i Bartek - stopiw garage wodzisław śląski, 500 457 589. Ja u nich ogarniam trochę swoją w październiku, czyszczę katalizatory, robię wydech bo połamałem w Bieszczadach cały, no i zderzaki muszę odmalować, bo może przeglądu nie przejść. No i zaczep amerykański, ten demontowalny, ale z regulacją wysokości zakładam.

A o tej benzynie 2l z turbo to pozytywne opinie chodzą. Nie miałem okazji jeszcze go prowadzić. Ale kiedyś jak miałem xj 4l quadra drive, to jak Fiat przejmował Jeepa, czyli Chryslera, ro robiliśmy szkolenia dla dealerów Fiata, bo to Oni żadnego doświadczenia w 4x4 przecież nie mieli. To tam trochę poszalałem na Unlimitedach, ale to jeszcze były 2,8d i 3,6b, fajnie było :D No i swoim też, zdarzało się, że chłopaki wysiadały przed przeszkodami i szli pieszo :geek:
Użyj tego, co masz.
Awatar użytkownika
mar_kow
Kontakt:

wt 26 sie 2025, 08:58

BoldFold pisze:
Nie lekceważ konserwacji, to naprawdę ważna i procentująca na przyszłość [...]
Tak, ale mieszkam w takiej dziurze że do najbliższego porządnego warsztatu mam ponad 100 km. Serwisy nie chcą się bawić w takie rzeczy bo zapłaciłbym i odebrał po konserwacji. Mam w pobliżu gościa ale opinie średnie a w prostych autach robi i czekać trzeba pół roku...
Zobaczę...
BoldFold pisze:
[...]To tam trochę poszalałem na Unlimitedach, ale to jeszcze były 2,8d i 3,6b, fajnie było :D No i swoim też, zdarzało się, że chłopaki wysiadały przed przeszkodami i szli pieszo :geek:
Ja poszalałem na starych jeszcze amerykańskich Jeep'ach w Jordanii po pustyni jak bylem na misji. To były wojskowe maszyny do bólu proste i niezawodne. Służbowe mieliśmy Toyoty Land Cruiser'y 3.0 w turbinie. Patrzyłem też nowego "landka" ale za bardzo go już ucywilizowali dokładając niezłą cenę. Dwie generacje wcześniej to jeszcze było auto w teren...
BoldFold
Kontakt:

wt 26 sie 2025, 11:46

No dokładnie, 120 to świetna maszyna do latania po kontynentach i na codzień. 150 to było rozwinięcie niestety już budżetowe 120, a nowa to kolejne równanie w dół biorąc pod uwagę 150. Czyli ogólnie całe auto niższej jakości, za to gadżetów od groma. Słyszałem, że 70 ściągana z Carsdubai to ok 260 tysi nowa, jako używana. Producenci aut terenowych po prostu zaczęli dla tej resztki klientów w UE robić auta terenówkopodobne. Na Azję, Australię Ameryki i Afrykę dalej robią porządne, niewysilone, proste maszyny.

Qrde polatałbym po Jordanii, czy Omanie, ale wiek już nie ten... Bałkany czy Turcję masz w zasięgu teraz bez problemu, namiot na dach i hajda od Rumunii po Albanię :idea:

No i oczywiście opcja wypożyczenia auta czy to w Omanie, czy w Gruzji, czy idąc po bandzie w Australii.
Użyj tego, co masz.
bushmot
Kontakt:

sob 06 wrz 2025, 10:16

mar_kow - gratuluję zakupu! Wrangler dużo może jako fabryczny, w wersji Rubicon - jeszcze więcej. Mam nadzieję, ze będziesz często opisywał jak się sprawdza!
zapraszam na bushmot.blogspot.com
Awatar użytkownika
mar_kow
Kontakt:

sob 06 wrz 2025, 14:44

bushmot pisze:
sob 06 wrz 2025, 10:16
mar_kow - gratuluję zakupu! Wrangler dużo może jako fabryczny, w wersji Rubicon - jeszcze więcej. Mam nadzieję, ze będziesz często opisywał jak się sprawdza!
Dziękuję, na razie rutynowy system pracy wiec wypady za miasto ograniczone. Jestem na etapie kompletowania zestawu EDC - co wozić, w czym, jak rozmieścić, dodatki, duparele. Czyli dwudniowy weekend z jednym noclegiem...
bushmot
Kontakt:

ndz 14 wrz 2025, 10:54

Tak mi się przypomniał filmik który kiedyś oglądałem...

https://www.youtube.com/watch?v=9eInPSX5AFk

Z ajmuje to cały bagażnik, ale za to szczelnie ;) @mar_kow - może coś Cię zainspiruje ;)
zapraszam na bushmot.blogspot.com
Awatar użytkownika
mar_kow
Kontakt:

ndz 14 wrz 2025, 15:37

bushmot pisze:
ndz 14 wrz 2025, 10:54
Tak mi się przypomniał filmik który kiedyś oglądałem...

https://www.youtube.com/watch?v=9eInPSX5AFk

Z ajmuje to cały bagażnik, ale za to szczelnie ;) @mar_kow - może coś Cię zainspiruje ;)
Filmików na te tematy jest cała masa, już od dawna mnie inspirują :). Na razie zbieram, kompletuję, przystosowuję - jak uda się pokonać ograniczenia to wprowadzę w czyn swoje "opcje".
Ale dzięki - tego filmiku nie widziałem :).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Transport”