Szykowałem się do wylania kubła pomyj ale popatrzyłem, pomacałem, popróbowałem i szczęka mi opadła.
Nie dość że jakość wykonania jest zupełnie dobra, luzów na kombinerkach i ostrzach nie ma nic a nic to jeszcze skośnoocy poprawili to co Leatherman schrzanił w pierowzorze - ten multitool obsługije normalnie standardowe bity bez żadnych przejściówek.
Filmów nagrywał nie bedę, pełno tego w sieci jak widzę wązniejsza wydaje mi się opinia z pierwszej ręki.
To po kolei:
Otwiera się z lekkim oporem, który po kilku godzinach zabawy stał się zupełnie znośny. Nie musiałem nic regulować, smarować itp. Jak juz wspomniałem na szczękach zero luzu, ostrza tak samo.
Ostrza jak w pierwowzorze, duże wygodnie w miarę nożyczki.
W zestawie całkiem porządne etui, 2 brzeszczoty, zapasowe ostrza do cięcia drutu, bity i kluczyk torx w zasadzie nie wiem nawet po co bo pasuje tylko do śrub z jednej strony MT.
Minusy:
1. Brzeszczoty. O ile pilnik to jeszcze ma mały, ale akceptowalny luz to już załączone brzeszczoty latają w niekacetowalny sposób w mocowaniu. To jednak nie wina MT ale załączonych brzeszczotów. Jak wsadziłem swój do metalu jaki mam na co dzień w zmodowanym LM Charge to był w podróbie wręcz stabilny jak skała. Więc minus jedynie za dwa brzeczoty do drewna w zestawie

2. Mocowania brzeszczotów nie da się otworzyć wygodnie kciukiem, pin pod palec jest źle ulokowany. Producent przewidział otwieranie po drugiej stronie jak w innych LM. A szkoda.
3. Bity w zestawie. Ewidentnie ktoś nie pomyślał i nie dał żadnych dodatkowych bitów krzyżowych oprócz jednego w samym MT.
4. Dając poprawione mocowanie bitów wywalili miktośrubokręt do okularów. Szkoda że nie uzupełnili tego braku odpowiednim bitem.
Plusy:
1. Odwzorowanie LM Surge. Jakościowo nie jest gorzej, cały wykonanie wraz z akcesoriami staranne.
2. Poprawiony system bitów, wreszcie nie mamy ograniczeń co użyć w MT (LM nie miał w ofercie wszystkich występujących na rynku bitów. Pewnym obejściem były adaptery i grzechotka ale zawsze...) 3. Cena ! Koszt tego MT to ok 160 zł z kodami, co w porównaniu do LM Surge za ok 500 pln jest idealne.
Pomimo drobnych wad, dla mnie jest rewelacyjny w tej cenie.
Do czego się nadaje ten MT? Jako wersja podstawowa dla osób szukających rozwiązania budżetowego, bo bije marketówki na głowę. Dla mnie będzie pracował jako zapas w zestawie awaryjnym który trzymam w dość odległym miejscu, oraz jako dodatkowy w domu, dostępny dla innych gdy mnie nie ma (bo biorę EDC ze sobą).
EDIT: Na ali sprzedają go jako model daicamping dl30 https://pl.aliexpress.com/item/1005005584109602.html