Uprawa pomidora

Własne uprawy
Awatar użytkownika
mar_kow
Kontakt:

pn 13 mar 2023, 09:30

Też muszę zasiać pomidorki - wg. starych zasad można to robić do Józefa (19.03). Tym bardziej że ja sadzę do gruntu bo nie mam miejsca na foliak. I od razu do kubeczków...
Broń to narzędzie, to człowiek odpowiada za swoje czyny...
bushmot
Kontakt:

wt 14 mar 2023, 08:00

Na swoim ROD pomidory odpuszczam - jak nie zaraza to sarny zżerają... z hurtowej ilości krzaków sąsiedzi mają detaliczne ilości pomidorów ;)

Jeśli chodzi o balkon - słyszałem że pokrzywa jest bardzo dobra do takiego sadzenia.. na spód doniczki do połowy poukładać pokrzywę, zasypać ziemią i w to wsadzić pomidory. Inni radzą skorupkę z jajka a nawet słyszałem o całym jajku...

A z ciekawostek - pomidory odstraszają robale. Nawet jeśli nie liczycie na wielkie zbiory - warto na balkonie mieć jedną- dwie skrzynki, choćby koktajlowych. Dzięki temu wszelakie robactwo będzie omijało Wasz balkon. Sam nie wierzyłem póki nie spróbowałem - i działa. Mogę mieć otwarty balkon i zapalone światło - żaden komar czy muszka do domu nie wejdzie.
zapraszam na bushmot.blogspot.com
Awatar użytkownika
mar_kow
Kontakt:

wt 14 mar 2023, 09:56

bushmot pisze:
wt 14 mar 2023, 08:00
Na swoim ROD pomidory odpuszczam - jak nie zaraza to sarny zżerają... z hurtowej ilości krzaków sąsiedzi mają detaliczne ilości pomidorów ;)
[...]
Ja mam mały ogródek przed domem, dla samego uprawiania - wśród paru innych rzeczy kilka krzaków zwykłych i kilka koktajlowych. Jak nie ma roku to bez różnicy czy pod folią czy pod chmurką, dwa lata temu jakoś zarazy nie było i pomidory nosiłem dosłownie wiadrami. Kupiłem nawet wyciskarkę do soku - była własna passata :).
Pietrow
Kontakt:

wt 14 mar 2023, 14:47

Amatorsko podszedlem do pomidorow przez dwa minione sezony - za kazdym razem jedynie po 6 krzaczkow. Od kumpla dostawalem sadzonki "bawolich serc". W pierwszym roku pomidory poszly jak szalone. Z tych 6 krzaczkow obzarlismy sie po kokardy i jeszcze sasiadow i tesciow poczestowalismy. Kolejny sezon, pomimo nawozenia, okazal sie slabszy, a jedna sadzonka wogole nam zmarniala. Owocow bylo mniej i byly mniejsze. Ale nadal aromatyczne i pachnace.
W tym roku pomidory posadzimy w innej czesci naszego malutkiego ogrodka. Rok temu rosly tam maliny, ktore zlapaly robale i musialem je skasowac.
Moze na swiezej ziemi pomidory wyrosna lepiej? Zobaczymy.
A! Pomidory pryskalem miedzianem kazdego roku zeby uniknac zarazy. Sasiadka miala pomidiry w duzych donicach i u niej czernialy. U mnie udalo sie tego paskudztwa uniknac. Moze to miedzian, a moze po prostu mialem szczescie poczatkujacego mikrodzialkowicza? :)

Generalnie powoli zaczynam sie szykowac pod sezon uprawny. Moja zona puka sie w glowe, ale chcialbym zasadzic chocby kilka krzaczkow ziemniakow. Z jesiennego nasadzenia ladnie rosnie czosnek i cebula. Pietruszka naciowa przetrwala zime na dachu. Dobrze maja sie tez na tym dachu truskawki.

Czekam na cieplejsze dni.
Pozdrawiam
Konto nieaktywne. Posty do wyciecia. Adminowie proszeni o pozamiatanie. Sam nie mam uprawnien.
Awatar użytkownika
mar_kow
Kontakt:

wt 14 mar 2023, 19:30

Pietrow pisze:
wt 14 mar 2023, 14:47
[...] Moja zona puka sie w glowe, ale chcialbym zasadzic chocby kilka krzaczkow ziemniakow. Z jesiennego nasadzenia ladnie rosnie czosnek i cebula. Pietruszka naciowa przetrwala zime na dachu. Dobrze maja sie tez na tym dachu truskawki.[...]
Widziałem patent na sadzenie ziemniaków w workach polipropylenowych (na zboże). Na małej działce postawione w różnych miejscach po prostu worki z ziemią a w nich sadzonki. Ziemniaki bez problemu kiełkują i przerastają worek - ciekawie to później wygląda - muszę w tym roku spróbować...
Do jednego worka można wrzucić 4-5 sadzeniaków - porosną całkowicie, później lekko rozcinasz i młode ziemniaki ze smażonym boczusiem koperkiem polane obficie tłuszczem. A do tego zsiadłe mleczko... :mrgreen:
Leśni_Ludzie
Kontakt:

pn 11 mar 2024, 13:47

No ja w tym roku po raz pierwszy rozkładam tunel 4m x 2,5m. Oczywiście pomidorki, ogórki, i 5 odmian najostrzejszych papryk.. Co prawda dopiero się tego fachu uczę, ale od czegoś trzeba zacząć. Niestety ze względu na grunt, rozsady będą w donicach
BoldFold
Kontakt:

pn 11 mar 2024, 18:02

Sorry chłopie, ale nie zaleca się pomidorów i ogórków razem. Pomidor na pewno w szklarni, ogórki mogą być na zewnątrz. Jak masz jeszcze ziemniaki to miedzian WP50 chyba? bedzie potrzebny...
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Szebora
Kontakt:

wt 12 mar 2024, 06:05

No to mam i ja ;-)

Nie mam szklarni.
Na początek w małe doniczki w domu, później w wiadra.. Na osłoniętym ciepłym tarasie, później w grunt.
Podsypany pokrzywa i skorupkami jaj.
Muszą sobie radzić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
BoldFold
Kontakt:

wt 12 mar 2024, 16:32

Mam petunię, dziewannę, por, seler, kapustę, seler, paprykę. N apomidory przyjdzie czas, bo to tak (jak do szklarni) to od 15-20 marca, bo jak za szybko to zbyt wysokie sadzonki wyrosną...
dziewanna petunia i dziewanna (1).jpg

por

por.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Użyj tego, co masz.
BoldFold
Kontakt:

pt 14 mar 2025, 10:45

No i jak tam przygotowani, co tam komu kiełkuje na parapecie, bo to już czas, na drzewach już pączki wybijają a bazie w pełnym rozkwicie...
Użyj tego, co masz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rolnictwo i ogrodnictwo”