pt 17 lip 2020, 13:01
Tu fachowcem jest Cyklop, ja w tym roku zastartowałem od zera (a przymierzałem się od paru lat) więc mogę napisać z pozycji uczącego się nowicjusza, choć w domu rodzinnym mieliśmy zwierzaki. Kurnik postawiłem drewniany całoroczny 2x3m jest wystarczający na nocleg dla 2kaczek 5 gęsi i 16 kur. Kury trzymam pod wolierą 4x5m i wypuszczam sporadycznie, kura spokojnie wydziobie zielone wrzucone w wolierę, więc nie musi codziennie chodzić. Trochę inaczej jest z gęsiami i kaczkami które się pasą na trawie jak krowy, więc muszą chodzić wolno, u mnie mają ok 400m2, plus 1700 m2 lasu gdzie wypuszczam je z własną obstawą, w obawie przed lisami, choć teren jest ogrodzony. Do tego pasza, trawa, pokrzywy, witaminy i woda, gęś nie może być ani chwilę bez niej. Mam jeszcze małe oczko wodne nauralne, ale na razie nie pozwalam im korzystać, jeszcze 2 ostatnie sztuki gęsi nie są całkowicie opierzone. Gęsi i kaczki generalnie są stadne, więc jak się z nimi dobrze obchodzisz to się zaprzyjaźnią i będą za Tobą chodzić jak pies, kury zaś pójdą wszędzie tylko nie tam gdzie chcesz.
Reasumując, spokojnie sobie poradzisz z kurami, z gęsiami też, u mnie max mają 2100m2, z tym że mam jeszcze spore pole (leśne) które zagospodarowuję i tam pozyskuję całą dodatkową zieleninę.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...