Pałka szerokolistna (Typha latifolia)

Dzikie rośliny jadalne, owoce lasu, grzyby itd.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Posty: 1561
Rejestracja: pt 12 lis 2021, 20:56
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice / Warszawa
Kontakt:

wt 28 maja 2024, 16:29

Cześć

Dziś troszkę o palce szerokolistnej, tekst z książki Moniki Fijołek „Atlas dzikich roślin jadalnych” wyd SBM

Inne nazwy pałki szerokolistnej : pałka bagienna , pałka wodna, pałka stawowa , gołka, rogoża.

Występowanie : pałka szerokolistna występuje pospolicie na terenie całego kraju. Porasta brzegi wód stojących , na terenach podmokłych tworzy czasami rozległe szuwary. Lubi gleby żyzne , zwięzłe, wapienne , próchnicze a także słoneczne stanowiska. Jest byliną rozprzestrzeniająca się za pomogą nasion: dorasta do 150-200 cm wysokości.

Działanie : pyłek pozyskiwany z kwiatów męskich pałki szerokolistnej jest stosowany w kamicy nerkowej, krwotokach poporodowych i zapaleniu węzłów chłonnych, ponadto poprawia trawienie. Okłady ze zmiażdżonych klaczy i liści przyspieszają gojenie się ran i czyraków.

Pałka szerokolistna w kuchni.
Pędy : wiosną zbiera się nasady młodych pędów pałki i obiera je z liści zewnętrznych - biały wewnętrzny rdzeń jest jadalny na surowo. W tej postaci można go też dodawać do sałatek lub gotować jak szparagi. Sprawdza się też jako składnik zup, można dusić na patelni, marynować w occie lub oleju, dodawać do pizzy i tart.

Owoce : zbiera się we wrześniu, gdy na kwiatach żeńskich (brązowych) zaczyna się wytwarzać puch. Owocem jest orzeszek, który po otarciu z puchu jest jadalny.

Kłącza : można zbierać wiosną lub jesienią, ponieważ wtedy są najsmaczniejsze. Trzeba je jednak starannie umyć (aby pozbyć się zapachu mułu) i pokroić, gdyż tworzą długie włókna trudne do zjedzenia. Można je zjadać na surowo lub gotować na poprawkach warzywnych i zupach, smażyć lub zapeklować. Mają przyjemny słodkawy smak. Są bardzo pożywne po wysuszeniu, można zmielić na mąkę.

Pyłek : żółty pyłek zbiera się od czerwca do sierpnia z kwiatostanów męskich. Można wykorzystać jako zagęszczenie do zup , sosów lub jako dodatek do mąki.

Risotto z pędami pałki
-1 szklanka ryżu
-1 podwójny filet z kurczaka
-1 ząbek czosnku
-1 łyżka sosu sojowego
-szczypta pieprzu cayene
-1 cebula
-1/4 pora
-1 nieduża czerwona papryka
-4 plastry ananasa
-1 szklanka pokrojonych środkowych pędów pałki.

W lekko osolonej wodzie ugotować ryż. Podwójny filet z kurczaka pokroić w paski, wymieszać z zmiażdżonym czosnkiem, sosem sojowym , pieprzem cayene i odstawić na chwile. Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebule pokrojoną w pióra, pokrojone w kawałki : por , papryka , ananas i pędy pałki - podsmażyć 5 min. Dodać kurczaka i smażyć kolejne 10 min , na koniec wymieszać z ryżem.

~Bart
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„psy szczekają, forum działa dalej”

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zbieractwo”