Brzoza Brodawkowata (Betula pendula)

Dzikie rośliny jadalne, owoce lasu, grzyby itd.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Posty: 1561
Rejestracja: pt 12 lis 2021, 20:56
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice / Warszawa
Kontakt:

śr 29 maja 2024, 10:33

Cześć

Dziś troszkę o brzozie brodawkowatej, tekst z książki Moniki Fijołek „Atlas dzikich roślin jadalnych” wyd SBM

Inne nazwy : brzoza biała , brzoza pospolita , brzoza gruczołkowata, brzoza płacząca , brzoza zwisła.

Występowanie : drzewo rośnie w ladach Polski z sosnami, dębem, a także na wrzosowiskach, ugodach i w miejscach ruderalnych. To ważny gatunek służący do zadarniania nieużytków, terenów poprzemysłowych, na których łatwo się rozsiewa. Dorasta do 20-30 metrów wysokości.

Działanie : liście maja działanie moczopędne , oczyszczające organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, działka odkażająco na drogi moczowe i delikatnie napotnie. Stosuje się je przy reumatyzmie, dnie moczanowej, gośćcu oraz chorobach skórnych (trądzik). Sok z brzozy (oskoła) ma działanie wzmacniające organizm. Warto wiedzieć że pączki liściowe wykazują działanie silniejsze niż liście.

Brzoza brodawkowata w kuchni
Sól z pnia drzewa (oskoła) - ma krótka trwałość (maksymalnie 2 dni) , dlatego trzeba go zakonserwować, przerabiając na syrop (po przez długie gotowanie i odparowanie wody staje się gesty i słodki) lub na wino.

Podkorze - miazga drzew znajdująca się na granicy drewna i kory najlepiej smakuje wiosną, gdy jest słodka. Zeskrobuje się ja i gotuje lub po zmieleniu piecze i zjada albo dodaje się do maki i zup. Kiedyś spożywanie podkorza ratowało ludność od głodu.

Liście : zbierane zaraz po rozwinięciu, gdy są miękkie, można zjadać na surowo w sałatkach, koktajlach owocowo-warzywnych.

Sok z brzozy : pozyskuje się przez głębokie nacięcie gałęzi lub wywiercenie otworu w pniu drzewa w fazie , gdy paczki liściowe jeszcze się nie rozwinęły. Do otworu należy wstawić odpowiednio dopasowaną rurkę (najlepiej bambusową), przez którą sok będzie ściskał do pojemników. W ciagu jednego dnia można uzyskać nawet 4 litry przezroczystego, słodkiego soku. Sok z gałęzi jest lepszy niż z pnia, poza tym ten sposób pozyskiwania wyrządza drzewu mniejsze szkody. Po odebraniu soku brzozę należy opatrzyć , by sok nie kapał bez potrzeby. W tym celu otwór smaruje się maścią ogrodniczą i zabija kołkiem.

~Bart
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„psy szczekają, forum działa dalej”

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zbieractwo”