Mak polny ( Papaver rhoeas)

Dzikie rośliny jadalne, owoce lasu, grzyby itd.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Posty: 1561
Rejestracja: pt 12 lis 2021, 20:56
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice / Warszawa
Kontakt:

śr 29 maja 2024, 14:16

Cześć

Inne nazwy : mak dziki, maczek polny, maczek wilczy, maczek zajęczy, panienki, patrak, żyr polny.

Dziś troszkę o maku polnym , tekst z książki Moniki Fijołek „Atlas dzikich roślin jadalnych” wyd SBM

Występowanie : mak polny występuje niemal w całej Polsce (z wyjątkiem obszaru północno-wschodniego). Rośnie na polach uprawnych jako chwast oraz a pobliżu pól , na łąkach, w miejscach ruderalnych. Lubi gleby żyzne, wapienne, gliniaste, jest gatunkiem azotolubnym i zajmuje stanowiska słoneczne. To roślina jednoroczna rozsiewający się nasion, dorasta do 40-80 cm wysokości.

Działanie : czerwone płatki maku zawierają śluzy, które działają wykrztuśnie i osłaniająca na drogi oddechowe. Stosuje się je przy kaszlu, bólach gardła, przeziębieniu, a zewnętrznie do okładów i przemywań w stanach zapalnych oczu, jamy ustnej, narządów rodnych. Napar z kwiatów maku działa uspokajająco i nasennie.

Mak polny w kuchni:

Kwiaty : zbierane od maja do sierpnia służą za surowiec do dżemów, lemoniady, można je podawać do herbaty i kuszonu. Świetnymi i suszonymi płatkami dekoruje się potrawy oraz barwi napoje na czerwono. Mają łagodny i słodki smak.

Liście : młode liście zbierane wiosną od kwietnia do maja najlepiej wykorzystać jako składnik sałatek. Można je dodawać do zup, omletów, pizzy , tart i przyrządzać jak szpinak. Liście maja łagodny i słodkawy smak.

Nasiona : zbiera się w sierpniu. Jest to bardzo pracochłonna czynność, jednak przyjemny orzechowy smak nagradza wykonany trud. Można ich używać do wypieku ciast, lub wytłaczać z nich okej.

Szybki makowiec
-200g miękkiego masła
-6 żółtek
-1 szklanka cukru
-250 g suchych nasion maku
-1 kg obranych i startych na tarce dużych jabłek
-1/2 szklanki ulubionych bakalii
-6 białek
-1 tabliczka mlecznej czekolady

Za pomocą miksera utrzeć masło, żółtka i cukier. Do masy dodać nasiona maku, jabłka i bakalie. Na końcu dorzucić ubite na sztywną pianę białka i wymieszać ręcznie, aby ciasto nie straciło pulchności. Surowe wylać na prostokątną blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, i piec przez 40 minut. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową (1 tabliczkę czekolady rozpuścić w gorącej kąpieli).

~Bart
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„psy szczekają, forum działa dalej”

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zbieractwo”