Sosna zwyczajna (Pinus sylvestris)

Dzikie rośliny jadalne, owoce lasu, grzyby itd.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Posty: 1561
Rejestracja: pt 12 lis 2021, 20:56
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice / Warszawa
Kontakt:

śr 29 maja 2024, 11:30

Cześć

Inne nazwy : bożeczka, choina, jagła, jodłososna, kwik, mojak, sosna pospolita.

Dziś troszkę o sośnie zwyczajnej, tekst z książki Moniki Fijołek „Atlas dzikich roślin jadalnych” wyd SBM

Występowanie : sosna zwyczajna jest najbardziej pospolita ze wszystkich gatunków sosen występujących na terenie Polski. Tworzy lasy sosnowe (Bory sosnowe) i rośnie w lasach mieszanych z dębem, jest także sadzona w celach gospodarczych. Sosna zwyczajna nie ma szczególnych wymagań glebowych - rośnie na każdej, szczególnie piaszczystej, ubogiej w składniki pokarmowe glebie. Preferuje stanowisko słoneczne. To drzewo iglaste, wiecznie zielone, dorasta do 30-40 metrów wysokości.

Działanie : młode pączki pędowe sosny stosuje się przy kaszlu, chrypce, bólu gardła, ponadto mają one właściwości łagodnie moczopędne i napotne. Odwary z pączków służą do kąpieli w stanach zapalnych skóry. Olejek sosnowy wykorzystuje się do inhalacji przy nieżycie górnych dróg oddechowych, do kąpieli w przypadku nadmiernego pobudzenia nerwowego, bezsenności, owrzodzeniach żylakowych, bólach reumatycznych, nerwobólach. Dziegieć sosnowy (smoła drzewna) jest wykorzystywana przy grzybicach skóry, liszajach, łojotoku oraz świerzbie. Bursztyn (kopalna żywica) służy do produkcji spirytusu bursztynowego, używanego do wcierań przy bólach reumatycznych i nerwobólach.

Sosna zwyczajna w kuchni :

Pędy : zielone, jednoroczne przyrosty pędów zbiera się od marca do kwietnia, kiedy nie są jeszcze w pełni rozwinięte. Służą do produkcji syropów- w tym celu zasypuje się je cukrem, można je gotować z cukrem na aromatyczny napój lub dodawać do aromatycznych nalewek i likierów. Pędy można też ususzyć, mielić i dodawać jako przyprawa do mięs oraz potraw warzywnych.

Podkorze : od marca do kwietnia, gdy zaczynają płynąc soki w górę drzewa, pod korą znajduje się miękka część, którą kiedyś wykorzystywano w czasach głodu. Podkorze wykrawano w postaci cienkich pasków i gotowano jak makaron, jedzono na surowo lub suszono i mielono na mąkę, która służyła do wypieków. Obecnie użytkuje się podkorze ze ściętych lub opadłych gałęzi, żeby nie ranić drzew.

Kwiatostany męskie : rosną na szczytach pędów, zwierają żółte pylniki i zbiera się je w maju, gotuje lub spożywa na surowo. Pyłek dodaje się do mąki.

Syrop z sosny
-2 kg młodych, jasnozielonych pędów sosny.
-1/2 cukru

Pędy przebrać, dobrać pokroić, włożyć do wypatrzonego słoja na przemian z cukrem. Pozostawić na tydzień, aż puszczą sok - wtedy przecedzić i zlać do butelek. Pędy można wykorzystać do deserów.


~Bart
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„psy szczekają, forum działa dalej”

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
Ramzan Szimanow
Posty: 2539
Rejestracja: czw 27 sty 2022, 10:49
Kontakt:

śr 29 maja 2024, 20:53

Napar z igieł pomaga na zawalone ropną wydzieliną zatoki.
Najpierw dobrze jest wdychać jego opary, zaraz po zalaniu wrzątkiem.
Ciut przestygnie to po prostu można go wypić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zbieractwo”