Oset kędzierzawy (Corduus crispus)

Dzikie rośliny jadalne, owoce lasu, grzyby itd.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Posty: 1561
Rejestracja: pt 12 lis 2021, 20:56
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice / Warszawa
Kontakt:

ndz 02 cze 2024, 13:51

Oset kędzierzawy (Corduus crispus)

Cześć

Inne nazwy : oset ozdobny

Dziś troszkę o osecie kędzierzawym , tekst z książki Moniki Fijołek „Atlas dzikich roślin jadalnych” wyd SBM

Występowanie : oset kędzierzawy występuje dosyć pospolicie ba terenie całego kraju. Rośnie na wilgotnych łąkach, ziołorośla , nad zbiornikami wody płynącej , na wilgotnych miejscach rudearnych , poboczach dróg , obrzeżach lasów i zboczach. Lubi gleby żyzne, zasobne w azot oraz słoneczne stanowiska. Oset kędzierzawy jest rośliną dwuletnią, silnie kolczastą dorastająca do 40-140 cm wysokości.

Działanie : oset jako roślina lecznicza jest wykorzystywany w medycynie chińskiej. Działa przeciwbólowo , uspokajająco , hamuje wzrost komórek nowotworowych.

Oset kędzierzawy w kuchni.
Liście i pędy : młode liście i wierzchołki pędów zbiera się od kwietnia do czerwca - ostrożnie , żeby się nie pokłuć (przed użyciem należy obciąć kolce nożyczkami). Surowe liście można dodawać do sałatek, przyrządzać jak szpinak , dodawać do potraw warzywnych , farszów , zapiekanek warzywnych i dań jednogarnkowych.

Łodygi : młode części łodyg o długości około 20 cm znajduje się pod kwitami można po obraniu ze skórki jeść na surowo lub przyrządzać jak inne warzywa : gotować , robić zapiekanki z innymi warzywami. Liście w smaku przypominają trochę smak kapusty białej i wraz z łodygami były spożywane przez ludność w okresach głodu.

Korzenie : zbiera się jesienią z roślin jednorocznych takich, które nie kwitły. Po umyciu i oskrobaniu można dodawać je do sałatek , gotować i podawać z sosami, a także zapiekać z innymi warzywami. Ususzone po zmieleniu mogą służyć jako mąka. Korzeń przypomina smak kalafiora.

Zapiekanka z korzeni ostu kędzierzawego
-300 g korzeni ostu kędzierzawego
-1 cebula
-300 g pieczarek
-3 pomidory
-1 czerwona papryka
-parmezan

Korzenie umyć , ugotować i pokroić w grube plastry. Włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Przygotować sos warzywny : na patelni podsmażyć pokrojoną cebule, dodać pokrojone pieczarki i smażyć , aż odparuje woda. Następnie dorzucić sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w plastry oraz pokrojoną czerwoną paprykę. Całość dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Uzyskanym sosem warzyw należy polać korzenie ostu, wierzch posypać parmezanem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 10-20 min.

~Bart
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„psy szczekają, forum działa dalej”

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zbieractwo”