Muchomor czerwony (Amanita muscaria)

Dzikie rośliny jadalne, owoce lasu, grzyby itd.
Awatar użytkownika
1411
Posty: 2740
Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

pn 02 wrz 2024, 21:57

Dzisiaj wróciłem do tematu muchomora czerwonego. Przedarłem się znów przez Waldemara Borowskiego, Łuczaja i książke od toksykologii. Może do zlotu coś napiszę sensownego. A może pogadamy na żywo. Coś jest na rzeczy.
Obrazek
Ramzan Szimanow
Posty: 2017
Rejestracja: czw 27 sty 2022, 10:49
Kontakt:

śr 04 wrz 2024, 15:10

Słyszałem że w okresach największego głodu w Galicji je jadano. Toksyny muchomora czerwonego mają kumulować się w skórce. Po obraniu ma być podobno zjadliwy...
Szczerze? Brałbym się za sprawdzanie tego gdyby zabrakło kłączy perzu i kory z drzew na mąkę. Nie wcześniej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zbieractwo”