Rukiew wodna

Dzikie rośliny jadalne, owoce lasu, grzyby itd.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mar_kow
Kontakt:

ndz 30 mar 2025, 18:30

Korzystając z coraz cieplejszej pogody i wolnej niedzieli wybrałem się na spacer poza miasto sprawdzając co i gdzie się zmieniło.
Zauważyłem że rozpoczął się sezon na rukiew wodną. Młode listki ładnie już odbiły - można zrywać i raczyć się do woli - istna darmowa bomba witaminowa. Można ją zbierać przez cały rok ale teraz listki są delikatne i nie trącą goryczką jak później.
Rośnie praktycznie w całej Polsce choć Wikipedia podaje że niby w południowo-wschodniej i północno-wschodniej nie - co poniższe fotki zaprzeczają odnośnie tej pierwszej części kraju. Spotkać ja można na podmokłych terenach łąk, strumieni, rzek. Przede wszystkim tam gdzie przez cały rok płynie woda. Z łąkowymi rowami melioracyjnymi trzeba uważać żeby nie najeść się przy okazji nawozów.
Można oczywiście ją uprawiać przy zachowaniu pewnych warunków. Listki mogą się różnić kształtem, ta uprawna jest trochę delikatniejsza - często spotykana w sklepach w foliowych workach. Za 50 gram bio trzeba zapłacić ponad 10 zł.
Dodam ze kwiaty są też jadalne.
Za dzieciaka (byłe woj. chelmskie) w czasach PRL'u w wiejskich sklepach nie było żadnych nowalijek, ogórków, pomidorów jak teraz praktycznie przez cały rok. Były własne przetwory, ewentualnie szczypior własny z doniczek podobnie jak rzeżucha. Jak już się pokazywała rukiew to się szło i zbierało. Później pajda chleba z masłem ale częściej ze smalcem, pęk rukwi, trochę soli i była wiosenna wyżera... Spotykałem ją później w zachodniopomorskim gdzie czasowo mieszkałem (służbowo) i teraz na Mazurach.

Warto znać dzikie zasoby w swojej okolicy które w razie rozpierduchy pomogą nam przetrwać. Zwłaszcza takich które przez ludzi są omijane bo nie wiedzą że jest "to" jadalne...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Broń to narzędzie, to człowiek odpowiada za swoje czyny...
Awatar użytkownika
1411
Kontakt:

śr 02 kwie 2025, 06:49

Przysmak godny ostrej rzodkiewki, której już nie można kupić w sklepie. Bardzo smaczna roślina.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zbieractwo”