Żółciak siarkowy "Kurczak z drzewa"

Dzikie rośliny jadalne, owoce lasu, grzyby itd.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mar_kow
Posty: 633
Rejestracja: wt 21 gru 2021, 08:04
Lokalizacja: Mazury
Kontakt:

pn 29 maja 2023, 17:32

Podczas dzisiejszej przejażdżki rowerem zauważyłem na zwalonym pniu "kurczaki" czyli żółciaka siarkowego. Rośnie praktycznie na każdym gatunku drzewa zazwyczaj spróchniałych pniach. Można go spotkać od maja do lipca, w ubiegłym roku było więcej deszczy wyrastał wcześniej i w większej ilości. A że na Mazurach susza i grzybów "niet" to spotkałem go dopiero teraz...
Skąd taka nazwa? bo są przepyszne...
Od razu został wycięty, został jeszcze w drugim miejscu ale za mały - poczekam jak wyrośnie. Zbiera się młode owocniki, starsze są twarde - im jaśniejszy tym starszy. Młody jest żółty, jędrny, lekko wilgotny.
Ja lubię smażone, najszybciej się je robi - pocięte na 1cm plastry, zamoczone w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu i obtoczone w tartej bułce. Wychodzi taki schabowy :). Kto ma wrażliwszy żołądek (dzieci) można wcześniej obgotować wrzucając do gotującej się wody na pół godziny. Ale jak owocniki są bardzo młode to nie ma takiej potrzeby. W necie jest wiele przepisów na ten rodzaj grzyba i praktycznie z niczym go nie można pomylić.
Fotki z kuchni:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Broń to narzędzie, to człowiek odpowiada za swoje czyny...
Awatar użytkownika
1411
Posty: 2949
Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

pn 29 maja 2023, 18:09

I już mam smaki - a nigdy nie jadłem tego grzybka. Pora to zmienić, dzięki!
Obrazek
Awatar użytkownika
1411
Posty: 2949
Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

sob 18 maja 2024, 16:07

Chyba znalazłem. Ale bez wzwyżki nie sięgnę :lol: ani nie upewnię się że to ta huba.
IMG20240518101013.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Awatar użytkownika
mar_kow
Posty: 633
Rejestracja: wt 21 gru 2021, 08:04
Lokalizacja: Mazury
Kontakt:

sob 18 maja 2024, 19:40

1411 pisze:
sob 18 maja 2024, 16:07
Chyba znalazłem. Ale bez wzwyżki nie sięgnę :lol: ani nie upewnię się że to ta huba.

[...]
Tak, właśnie zaczął się sezon. U mnie w okolicy jeszcze nie ma "kurczaków", dzisiaj jechałem rowerem i specjalnie sprawdzałem.
Na słabej fotce widać że to właśnie "to" :).
Jak trochę starszy owocnik to można lekko obgotować w solone wodzie. Najlepiej wrzucać do już gotującej się wody aby za bardzo nie straciły smaku.
Broń to narzędzie, to człowiek odpowiada za swoje czyny...
Awatar użytkownika
1411
Posty: 2949
Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

ndz 06 paź 2024, 15:58

Wydetowałem tytuł, aby w wyszukiwarce łatwiej było znaleźć...
Obrazek
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Posty: 1561
Rejestracja: pt 12 lis 2021, 20:56
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice / Warszawa
Kontakt:

wt 08 paź 2024, 08:29

Cześć

Pytanie grzybowego laika (muszę to zmienić) da się owego grzybka jakoś zamarynować?

Pozdrawiam
~Bart
„psy szczekają, forum działa dalej”

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
Awatar użytkownika
mar_kow
Posty: 633
Rejestracja: wt 21 gru 2021, 08:04
Lokalizacja: Mazury
Kontakt:

wt 08 paź 2024, 19:50

SilesiaSurvival pisze:
wt 08 paź 2024, 08:29
Cześć

Pytanie grzybowego laika (muszę to zmienić) da się owego grzybka jakoś zamarynować?

Pozdrawiam
~Bart
Nie próbowałem, ale pewnie tak. Wskazane byłoby marynować jak najmłodsze owocniki żeby nie były za twarde w occie. Pociąć na małe paski i czemu nie.
Następnym razem spróbuję...
Broń to narzędzie, to człowiek odpowiada za swoje czyny...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zbieractwo”