Koniczyna Biała (Trifolium repens)

Dzikie rośliny jadalne, owoce lasu, grzyby itd.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Posty: 1561
Rejestracja: pt 12 lis 2021, 20:56
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice / Warszawa
Kontakt:

pn 27 maja 2024, 14:12

Cześć

Dziś coś z książki : „Atlas dzikich roślin jadalnych” Monika Fijołek , wyd SBM
Wybaczycie że będę wrzucał pewne rzeczy z tej książki. Ale książka i jej wiedza jest maksymalnie skondensowana pod katem naszych przygotowań!

Inne nazwy koniczyny białej to : koniczyna zwyczajna , koniczyna rozesłana , koniczyna płożąca , koniczyna kocia , kocie ziele.

Występowanie : cała Polska. Występuje na pastwiskach , trawnikach , przydrożach , ścieżkach śródpolnych , łąkach i nieużytkach. Jest rozpina uprawiana na paszę oraz na nawóz. Lubi nasłonecznione miejsca , gleby żyzne o odczynie obojętnym. Roślina jest azotolubna. To bylina o płożących pędach , osiąga do 20-30 cm wysokości.

Działanie : napar z kwitów koniczyny białej wzmacnia organizm, ma również właściwości przeciwbólowe , oczyszcza ze szkodliwych toksyn zalegających w organizmie. Działa przeciwbiegunkowo, przeciwreumatyczne. Medycyna ludowa poleca picie naparu w zapaleniu górnych dróg oddechowych, przeziębieniu i zatruciach pokarmowych. Zewnętrznie stosuje się przy schorzeniach skóry, świądzie oraz stanach zapalnych.

Koniczyna biała w kuchni

Kwiaty : zbierane w pełni kwietnia (od maja do września ) są pachnącymi i słodkimi składnikiem sałatek. Z wysuszonych można przygotować herbaty lub przyprawiać nimi dania mięsne. Kiedy są świeże, można je również kisić jak ogórki i podawać jako dodatek do rozmaitych dań mięsnych.

Liście: zbierane wiosną , gdy są miękkie i delikatne, mogą być w niewielkiej ilości dodawane do sałatek, zup ; można je tez przyrządzać jak szpinak.

Nasiona : po wysuszeniu i zmieleniu wykorzystuje się jako mąkę. Można też podkiełkować je i używać jako zdrowego dodatku do sałatek (trzeba dodać, że ich zbiór jest czasochłonny).

Przepis - Sałatka kwiatowo-owocowa
-1 szklanka kwitów koniczyny białej
-1/2 szklanki kwiatów mniszka pospolitego
-1/2 szklanki kwiatów fiolka wonnego
-1/2 szklanki liści mięty
-1 szklanka liści melisy
-1 szklanka borówki amerykańskiej
-1 szklanka malin
-2 łyżki syropu klonowego

Wszystkie składniki wymieszać i polać syropem klonowym. Podawać z kleksem bitej śmietany.

Pozdrawiam
~Bart
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„psy szczekają, forum działa dalej”

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zbieractwo”