Cześć
Inne nazwy : mak dziki, maczek polny, maczek wilczy, maczek zajęczy, panienki, patrak, żyr polny.
Dziś troszkę o maku polnym , tekst z książki Moniki Fijołek „Atlas dzikich roślin jadalnych” wyd SBM
Występowanie : mak polny występuje niemal w całej Polsce (z wyjątkiem obszaru północno-wschodniego). Rośnie na polach uprawnych jako chwast oraz a pobliżu pól , na łąkach, w miejscach ruderalnych. Lubi gleby żyzne, wapienne, gliniaste, jest gatunkiem azotolubnym i zajmuje stanowiska słoneczne. To roślina jednoroczna rozsiewający się nasion, dorasta do 40-80 cm wysokości.
Działanie : czerwone płatki maku zawierają śluzy, które działają wykrztuśnie i osłaniająca na drogi oddechowe. Stosuje się je przy kaszlu, bólach gardła, przeziębieniu, a zewnętrznie do okładów i przemywań w stanach zapalnych oczu, jamy ustnej, narządów rodnych. Napar z kwiatów maku działa uspokajająco i nasennie.
Mak polny w kuchni:
Kwiaty : zbierane od maja do sierpnia służą za surowiec do dżemów, lemoniady, można je podawać do herbaty i kuszonu. Świetnymi i suszonymi płatkami dekoruje się potrawy oraz barwi napoje na czerwono. Mają łagodny i słodki smak.
Liście : młode liście zbierane wiosną od kwietnia do maja najlepiej wykorzystać jako składnik sałatek. Można je dodawać do zup, omletów, pizzy , tart i przyrządzać jak szpinak. Liście maja łagodny i słodkawy smak.
Nasiona : zbiera się w sierpniu. Jest to bardzo pracochłonna czynność, jednak przyjemny orzechowy smak nagradza wykonany trud. Można ich używać do wypieku ciast, lub wytłaczać z nich okej.
Szybki makowiec
-200g miękkiego masła
-6 żółtek
-1 szklanka cukru
-250 g suchych nasion maku
-1 kg obranych i startych na tarce dużych jabłek
-1/2 szklanki ulubionych bakalii
-6 białek
-1 tabliczka mlecznej czekolady
Za pomocą miksera utrzeć masło, żółtka i cukier. Do masy dodać nasiona maku, jabłka i bakalie. Na końcu dorzucić ubite na sztywną pianę białka i wymieszać ręcznie, aby ciasto nie straciło pulchności. Surowe wylać na prostokątną blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, i piec przez 40 minut. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową (1 tabliczkę czekolady rozpuścić w gorącej kąpieli).
~Bart
Mak polny ( Papaver rhoeas)
- SilesiaSurvival
- Posty: 1561
- Rejestracja: pt 12 lis 2021, 20:56
- Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice / Warszawa
- Kontakt:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„psy szczekają, forum działa dalej”
Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com