Możliwość zepsucia się syropu

Pasteryzacja, tyndalizacja, wekowanie, suszenie i co tam jeszcze
Szebora
Kontakt:

ndz 01 gru 2024, 07:56

Zawsze chociaż na te 15 minut..

Ale był rok że i to nic nie dało.. Poooszły wszystkie syropy.

Do dziś nie wiem co się stało wtedy. Tak samo robione jak co roku..
Armin
Kontakt:

pn 02 gru 2024, 11:15

Jako praktyk mogę napisać, że przechowuję syropy w chłodnej piwnicy i jeszcze żaden mi się nie zepsuł. Najstarsze mają 6 lat, już się scukrzyły, ale do słodzenia napojów, smarowania chleba lub nawet jedzenia łyżeczką wciąż się nadają. Używam również do nalewek, wcześniej rozpuszczając w gorącej wodzie.
Ramzan Szimanow
Kontakt:

pn 02 gru 2024, 15:37

Armin pisze:
pn 02 gru 2024, 11:15
Jako praktyk mogę napisać, że przechowuję syropy w chłodnej piwnicy i jeszcze żaden mi się nie zepsuł. Najstarsze mają 6 lat, już się scukrzyły, ale do słodzenia napojów, smarowania chleba lub nawet jedzenia łyżeczką wciąż się nadają.
Po pierwsze witam na forum!

Mam dość podobne doświadczenia, cukier przecież jest środkiem konserwującym. Hamuje rozwój niektórych mikroorganizmów.
Jadowity
Kontakt:

sob 07 gru 2024, 13:43

Dziękuję wszystkim za tak szeroki odzew! Dzisiaj będę zlewać swój nastaw syropu, dla pewności podgotuję słoiczki przez te 10-15 minut, a pozostałe pędy oczywiście zaleję alkoholem. Zawsze będzie produkt na wymianę, albo do użycia kropelkowego jak propolis. :D Osobiście nie piję, ale nie uważam się za lepszego od tych co piją żeby nie było. Sam piłem i po prostu na pewnym etapie podjąłem decyzję o pozostaniu w trzeźwości nie mam jednak nic przeciwko pijącym o ile zachowują się jak należy. Nawet mam za sobą kilka imprez na trzeźwo i powiem szczerze, że wszystko zależy od towarzystwa. Natomiast wracając do naleweczki to produkt końcowy zabiorę na zlot i chętnie się podzielę. 😃
BoldFold
Kontakt:

sob 07 gru 2024, 14:13

Nie gotuj tego, :cry: popsujesz cały efekt... Odpowiednia ilość cukru w syropie nie ma prawa się zepsuć.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Jadowity
Kontakt:

pn 09 gru 2024, 23:48

Z gotowaniem to jest zawsze taka historia, że niektóre substancje są termolabilne jak dla przykładu witamina c w niektórych przetworach. Pędy sosny zawierają jednak także szereg substancji dosyć stabilnych w wyższej temperaturze więc przygotowując taki syrop decydujemy się na utratę lwiej części witaminy c. Co innego olejki eteryczne, terpeny itd. Dla użytkowania nie ma u mnie więc to wielkiego znaczenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwarzanie”