Oszczędność/wykorzystanie 98%

Pasteryzacja, tyndalizacja, wekowanie, suszenie i co tam jeszcze
Awatar użytkownika
1411
Posty: 2949
Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

sob 19 lis 2022, 11:44

Trochę moderacji dzisiaj, więc łączę dublujące się lub zazębiające się tematy - offtop. W tym przypadku suszone warzywa na rosół i oszczędność...

Pisałem tutaj także - albo w wątku szybka kuchnia terenowa o dodawaniu suszonych warzyw do posiłków termosowych. Dzisiaj zrobiłem ciut inaczej i wysuszone na kaloryferze: liście pora, dupki z cebuli, łupiny z cebuli białej i czerwonej, obierki z marchewek i dupki z marchewek, gałązki z pietruszki naciowej, niewykorzystane kawałki papryki czerwonej, zmieliłem na pyłek i wrzuciłem w słoik. Tym samym powstała przyprawa z suszonych warzyw. Można dodać drobnej soli, może stosować ot tak. Do zup, terenowych posiłków, sałatek, czegokolwiek. A w razie W, jakoś poprawi nam to smak konserw, kebabów ze szczura czy innych rarytasów czasu kryzysu. Proste i szybkie. A mieszanka pachnie tak obłędnie, że klękajcie narody.
Wiadomo, można sobie eksperymentować, komponować swoje mieszanki - ja po prostu wszystko ze wszystkim w jednym wiadrze wymieszałem :lol:

suszki.jpg
zmielone.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Posty: 1561
Rejestracja: pt 12 lis 2021, 20:56
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice / Warszawa
Kontakt:

sob 19 lis 2022, 15:16

Cześć

1411 , czy będzie można „zakupić w formie bartelu” taki jeden słoiczek ? Takiej potrawki ?

Smaka narobiłeś łobuzie jeden ! 😄

Pozdrawiam
~Bart
„psy szczekają, forum działa dalej”

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
Awatar użytkownika
1411
Posty: 2949
Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

sob 15 lip 2023, 12:09

Pewnie Silesia. Podrzucę na zlot. Tymczasem zbieram i suszę lubczyk, a konkretnie liście z cienkimi gałązkami. Grubszęle tnę na kawałki i do mrożenia. Dadzą w zimie aromat rosołom i innym zupom na ich bazie.

20230715_120126-01.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Awatar użytkownika
1411
Posty: 2949
Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

pn 27 maja 2024, 17:55

Przypomniałem sobie o czymś tak oczywistym, że nawet nie myślałem aby o tym pisać. Jednak po kilku rozmowach z pezypadkowymi ludźmi okazało się że oni tak nigdy nie robili. A patent stary jak świat i wpisujący się w podejście wykorzystujące wszelkie zasoby na maksa.
Sałatka z warzyw z rosołu... Szał, nie? Po każdym rosole zostaje marchew, pietrucha, seler, może por i oczywiście mięso z kuraka. Mięso obieramy, warzywa kroimy i łączymy z majonezem. Dla zwiększenia pożywności zwykle gotuje jeden średni ziemniak i r{wnież dokrajam do sałatki. Posolić, popieprzyć i na pożywne śniadanie jak znalazł. Nic się nie marnuje.
Obrazek
Awatar użytkownika
1411
Posty: 2949
Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

czw 12 gru 2024, 15:53

Święta za pasem a więc między innymi na stół wigilijny szykujemy krokiety. I tutaj pomysł na krokiety z resztek po rosole. Obrać mięsko z kury, z kości wołowych/wieprzowych, posiekać na drobno. Podobnie z warzywami. Zeszklić cebulkę i rozdrobnić. Zmieszać wszystko i farsz do krokietów gotowy. Nie wigilijne, ale pyszne na codzień.
Dzisiaj zjadłem, zapiłem rosołem z kubka i plus 100 do szczęścia :lol:

IMG20241212150544.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwarzanie”