Ocet jabłkowy

Pasteryzacja, tyndalizacja, wekowanie, suszenie i co tam jeszcze
ODPOWIEDZ
BoldFold
Posty: 1911
Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

ndz 07 paź 2018, 14:47

Robimy ocet jabłkowy, owoców w bród kto jeszcze nie robił służę radą i pomocą.

Teraz przepis na 100% ocet jabłkowy wg mojego doświadczenia. Potrzebujesz szklanego pojemnika, gąsiorka, może być kamionka, ale nie po ogórkach, czy kapuście. Łyżka drewniana do mieszania, szmatka bawełniana, rajstopy, ja stosuję czyściwo wiskozowo-bawełniane z gumką, waga, garnek, miarka na wodę, i jeszcze mam takie ustrojstwo do dzielenia jabłek z okrągłym środkiem do wykrawania pestek (do kupienia w supermarketach)

Najważniejsze są jabłka, mogą być bylejakie, bez oznak gnicia, ale też bez jakiejkolwiek chemii. Im
późniejsze jabłka tym szybciej wytwarza się ocet. Trzeba poszukać, zdobyć.

Przepis jest prosty składa się z 3 składników;

a/ 3 kg jabłek,
b/ dodaję 4 litry wody z kranu, przegotowanej i ostudzonej,
c/ 1-2 łyzek cukru na każdy litr wody, lepiej więcej niż za mało. Im mniej słodkie jabłka tym dodajemy więcej cukru.

Jabłka dzielimy na kawałki tym ustrojstwem, zalewamy w pojemniku ocukrzoną wodą, mieszamy by cukier się rozpuścił przed wlaniem, przykrywamy szczelnie można użyć gumki by owocówki nie dostały się do środka. Resztę zrobią bakterie, skrótowo wcinają cukier, wydalają ocet lub alkohol w zależności od dostępu powietrza.

Mieszanie to podstawa dobrego octu, 2-3 razy na dobę porządnie mieszamy, z kilku powodów, by nie wytworzyłą się pleśń, szczególnie na początku i na końcu procesu, dwa bakterie przerabiają jabłka, cukier jest niejako starterem. Proces trwa około 2 tygodni z małym okładem 3 tygodnie maksymalnie, mieszamy od samego początku intensywnie, szczególnie jeżeli opornie proces się zaczyna, by nie wdała się pleśń. Miejsce idealne do wytworzenia octu zarodowego jest ciemne i ciepłe o temperaturze pokojowej. Można też okryć słój.

Proces trwa w najlepsze w momencie jeżeli po mieszaniu mamy pianę na górze, to tzw „ocet zarodowy” Gdy jabłka zbrązowieją a piany będzie coraz mniej, widać, że proces dobiega końca, po ok 2 tygodniach, zlewamy płyn i wyrzucamy jabłka. Teraz już nie mieszamy, obserwujemy jak drobinki jabłek osiadają na dnie, a na powierzchni tworzy się „matka octowa” Można ją wyjąć, przchowywać zalaną octem i dodać do nowego nastawu. Po 4 tygodniach ocet można przelać do ciemnych butelek, ale pamiętamy żeby zakrętki zostawić niedokręcone, bo ocet jeszcze fermentuje.

Ocet można przechowywwać w dobrych warunkach-ciemno/sucho/w miarę zimno przez ładnych parę lat, bez utraty cennych wartości, a wartości te są trudne do przecenienia. Trudne do przecenienia nie tylko w warunkach postapo, ale też teraz gdy jedzenie jest w coraz większym stopniu substytutem, inaczej mówiąc ma kalorie, ale nie ma wartości odżywczych-minerałów i mikroelementów, a my odżywiamy się w biegu i żyjemy w stresie.
DSC00675.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Awatar użytkownika
1411
Posty: 2949
Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

czw 06 lip 2023, 16:25

Wydzieliłem do osobnego tematu
Obrazek
BoldFold
Posty: 1911
Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

sob 08 lip 2023, 13:32

Zdjęcia z nastawy z listopada 2023, można zobaczyć jak tworzy się matka octowa a trochę czasu na to potrzebuje jak widać.

Baza octowa.jpg

Baza octowa (1).jpg
Baza octowa (2).jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
BoldFold
Posty: 1911
Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

śr 10 lip 2024, 08:31

No w tym roku zdecydowanie wszystko szybciej się toczy... Już papierówki pokrojone do 1ej nastawy octowej. Papierówki dają i też wcześniejsze nastawy dają ocet mniej ostry, ale za to czystszy i bardziej cytrynowy, czy też kwaśny.
Na zdjęciu jak się przyjrzeć widać już piankę czyli tzw "ocet zarodowy" Szybko bakterie ruszyły bo na 3i dzień, nawet widać już brązowiejące jabłka;


OCET 2024.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Saracen
Posty: 203
Rejestracja: ndz 29 sty 2023, 15:45
Kontakt:

czw 11 lip 2024, 10:02

U mnie ruszył ocet wiśniowy. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Wcześniej próbowałem robić ocet z kwiatu bzu ale chyba coś nie pykło.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
BoldFold
Posty: 1911
Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

ndz 14 lip 2024, 10:14

O... pięknie, ja w tym roku chyba aroniowy spróbuję zrobić, poprzednio robiłem pokrzywowy i niestety d00pa... nie wyszedł, ale praktyka czyni mistrza, więc nie nalezy się poddawać.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
BoldFold
Posty: 1911
Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

pn 19 sie 2024, 09:19

Nikt tego jeszcze nie poruszył, ale jest taka piękna historia (czy prawdziwa? Nie wiem) O tym jak kilku złodziei w mieście ogarniętym zarazą smarowało sie i piło ocet z ziołami dzięki temu przeżyli... Jest mowa o occie 4 złodziei nawet o occie 7-iu złodziei. Liczba podaje ilość ziół dodanych do octu... Przepis jest prosty; do szklanki octu jabłkowego dodaje się zioła po łyżce i po miesiącu mamy ocet złodziei.

Te zioła zaś to może być;
wrotycz
jałowiec
lawenda
szałwia
rozmaryn
goździki
piołun
glistnik
czosnek
imbir
arcydzięgiel
i inne...

Proponuje gdyby ktoś robił, nie dodawać wszystkiego na raz dodać 4-y no może 5-ęć ziół naraz, można też zrobić po kilka wersji z różnymi ziołami. Szklanka octu to nie jest znowu tak wiele... Większość z nich stosujemy zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie.

Myślę też o dodaniu do octu kwasu mrówkowego na wyjścia w teren przeciw kleszczom :idea:
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
BoldFold
Posty: 1911
Rejestracja: pt 07 wrz 2018, 18:14
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

ndz 13 lip 2025, 14:17

1a nastawa octu w tym roku, zobaczymy jak wyjdzie;


IMG_20250713_132635.jpg

No i nowe efekty pracy, już nie moje, ale żony;


IMG_20250713_132324.jpg
Lawenda w odpowiednim miejscu posadzona się pięknie rozrasta, oszałamiająco pachnie, a ile przyciąga owadów... No i teraz czas na zbiory i wstawienie do szaf, szuflad i wszędzie tam gdzie są ubrania...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwarzanie”