Przepis na masło z śmietany zrobionej na wiejskim mleku.
Użyłem 700gram śmietany.
Śmietane ubijałem w misie robota na najwyższych obrotach przez 5 min. Po tym czasie pojawiły się grudki masła i skręciłem obroty na najwolniejsze i ubijałem jeszcze przez niecałe 2 min. Po tym czasie odlewamy maślankę a masło zalewamy zimną wodą i ugniatamy łyżka. Co chwilę wymieniamy wodę na świerza i znowu ugniatamy. Ma to na celu wypłuknie z masła resztek maślanki. Powtarzamy tą czynność aż woda po ugniataniu masła będzie przejrzysta. Następnie masło bierzemy w dłonie i je uciskamy tak aby pozbyć się resztek wody. Po tej czynności masło jest gotowe. Można mrozić lub przechowywać w lodówce. W cieple nie wytrzyma tak długo jak sklepowe. Z 700gram śmietany wyszło 220gram masła i 400ml maślanki.
Masło można ubijać tez zwykłym mikserem ale trwa to dłużej. Ogólnie gdy pojawiają się żółte grudki masła to po chwili zwalniamy. Jeśli będziemy za długo ubijać masło się połączy z maślanką, straci wtedy żółty kolor i maślanki będzie bardzo mało. Masło wtedy szybko się psuje. W sezonie gdy bydło ma trawy pod dostatkiem idzie uzyskać znacznie więcej masła.
Na początku ubijania widać że masa jest jednolita:
Po 5 min widać że wytworzyła się rzadka maślanka:
Grudki masła:
Płuczemy masło w zimnej wodzie:
Uzyskana maślanka :
Masło
- seal
- Posty: 153
- Rejestracja: ndz 08 paź 2023, 16:06
- Lokalizacja: Mazowieckie / Warszawa
- Kontakt:
Ciekawostka: Bez elektryczności, można takie masełko wytworzyć za pomocą zwykłego słoika - wystarczy nim odpowiednio długo potrząsać. Ale śmietanka musi być swojska, na chemicznych cudach z marketów - choćby nie wiadomo jaką cenę wywalili i jak się zaklinali że "prosto od krowy" - nie wyjdzie.
Noszę broń - policjant jest za ciężki
-
- Posty: 1886
- Rejestracja: czw 27 sty 2022, 10:49
- Kontakt:
Najpewniej tak właśnie ludzie odkryli masło. Jeszcze w koczowniczych czasach.
Ktoś odpowiednio długo niósł lub wiózł na koniu albo wole worek z śmietaną a ta się rozwarstwiła.
-
- Posty: 148
- Rejestracja: ndz 29 sty 2023, 15:45
- Kontakt:
Prawda, będąc dzieckiem kilkukrotnie musiałem w taki sposób masło robić.seal pisze: ↑pn 06 lis 2023, 18:46Ciekawostka: Bez elektryczności, można takie masełko wytworzyć za pomocą zwykłego słoika - wystarczy nim odpowiednio długo potrząsać. Ale śmietanka musi być swojska, na chemicznych cudach z marketów - choćby nie wiadomo jaką cenę wywalili i jak się zaklinali że "prosto od krowy" - nie wyjdzie.
Zapomniałem dodać że śmietana powinna być schłodzona, najlepiej gdyby miała pomiędzy 9 a 13stopni.
-
- Posty: 139
- Rejestracja: śr 12 lip 2023, 12:31
- Kontakt:
Masło wyjdzie ze wszystkiego.. I trzachane w 5l słoiku i trzachane w plastikowej butli 5l. Ważne, że "trzachane". Od 20 lat nie jem innego.
Nie ważne czy lato i 24 stopnie.. Czy 5..
Osobiscie polecam sloiki (po jednym w łapę)
Pracują mieśnie i ścięgna..
Nie ważne czy lato i 24 stopnie.. Czy 5..
Osobiscie polecam sloiki (po jednym w łapę)
Pracują mieśnie i ścięgna..
- 1411
- Posty: 2618
- Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
- Lokalizacja: Śląsk
- Kontakt:
Pewnie że trząchane wyjdzie nawet ze sklepowego czegoś. Robiłem. Różnica jest w smaku albo to psychika płata figle
Filmik z trząchania w wykonaniu Romka Zaklinacza Byków https://youtu.be/urm-ZxFIy0c?si=gsvLcCACJm7_HFkA
Filmik z trząchania w wykonaniu Romka Zaklinacza Byków https://youtu.be/urm-ZxFIy0c?si=gsvLcCACJm7_HFkA
-
- Posty: 139
- Rejestracja: śr 12 lip 2023, 12:31
- Kontakt:
Byki już przereklamowane teraz moda na jazdę na łosiach1411 pisze: ↑czw 09 lis 2023, 18:40Pewnie że trząchane wyjdzie nawet ze sklepowego czegoś. Robiłem. Różnica jest w smaku albo to psychika płata figle
Filmik z trząchania w wykonaniu Romka Zaklinacza Byków https://youtu.be/urm-ZxFIy0c?si=gsvLcCACJm7_HFkA