Peklowanie boczku na mokro

Pasteryzacja, tyndalizacja, wekowanie, suszenie i co tam jeszcze
ODPOWIEDZ
Szebora
Posty: 137
Rejestracja: śr 12 lip 2023, 12:31
Kontakt:

sob 17 lut 2024, 10:58

Potrzebujemy :
* Naczynie (najlepiej kamionka)
* boczek
* sól do peklowania (na każdy kg boczku 48g)
* pieprz czarny (w ziarnach)
* jałowiec (owoce) - opcjonalnie. My lubimy.
* czosnek w ząbkach obrany i zgnieciony
* liść laurowy
* ziele angielskie
* woda (400ml na kg boczku)

Zalewa:
Najpierw nastawiamy zalewę (musi ostygnac, żeby nie zamknęła nam boczku).
Do garnka wsypuje sól peklowana (wyliczona ilość), zalewam woda (wyliczona ilość). Gotuję.

Szkoły z przyprawami są 2.
Jedna mówi o dodawaniu przypraw do zalewy, inna o umieszczeniu ich między mięsem. Stosuje osobiście mieszana. Cześć przypraw gotuję w zalewie, cześć układam między mięsem.

Boczek:
Oczyścić boczek, umyć. Pokroić na kawałki do wędzenia.
Na dno kamionki dodaje cześć przypraw, cześć czosnku, przykrywam warstwą boczku.
Dodaje kolejna część przypraw, czosnku, zakrywam kolejna warstwą boczku
-Tak do wyczerpania boczku.

Przestygniętą zalewą zalewam ułożony ciasno w kamionce boczek z przyprawami i czosnkiem.

Każdego dnia przewracam mięso. Sprawdzam jak wygląda.

Po 5-7 dniach w zalewie boczek jest gotowy do wędzenia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwarzanie”