Sok z kiszonych buraków

Pasteryzacja, tyndalizacja, wekowanie, suszenie i co tam jeszcze
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
1411
Posty: 2949
Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

śr 14 sie 2024, 17:20

Czołgiem.
Ze względów zdrowotnych przede wszystkim, postanowiłem zakisić buraki pierwszy raz. Sok z buraka sam w sobie jest bogaty w żelazo a kiszony dodatkowo wspomaga nasze jelita i jest niezbędny dla osób z nieborami wyżej wymienionego pierwiastka, jak dla tych ze specyficznymi chorobami.
Organoleptycznie stwierdziłem że sam sok jest pyszny i doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Polecam spróbować.

Składniki:
2,5 kg buraków
1500 ml wody
2 łyżki soli kłodwaskiej
4 spore listki laurowe
6 ząbków czosnku
po płaskiej łyżeczce ziaren pieprzu i ziela angielskiego
Trochę zalewy z ogórków kiszonych (pół szklanki na oko?)

Buraki obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Pakujemy do słoja wraz z przyprawami. W przegotowanej wodzie rozpuszczamy sól i czekamy aż trochę ostygnie. Zalewamy całość a na wierzch dolewamy na oko te powiedzmy pół szklanki soku z kiszonych ogórów. To taki starter, przyśpieszający proces, który przyszedł mi do głowy i okazał się trafionym pomysłem.

Wszystko miałem w słoju coś ponad 4l. Przykryłem gazą i nakryłem pokrywką. Z braku możliwości pamiętania o zaglądaniu do słoja codziennie (demencja galopująca w natarciu), słój dałem do piwnicy gdzie jest chłodno i proces nie zachodzi zbyt szybko. Po tygodniu słoik zabrałem do spiżarki. Już było trochę białego osadu z kiszenia na wierzchu. W spiżarce, gdzie obecnie panuje temperatura około 20°C, słój postał dwa dni. Spróbowałem i niebo w gębie. To jest tak kurde pyszne i idealne na upały, że ciężko nie wychlać wszyskiego na raz!

Sok można dodać do barszczu, po doprawieniu solą i pieprzem. O ile nie wypijecie :lol: a ukiszone buraki można ugotować do zupy. Jednak ważne, kiszone buraki gotuje się osobno, podobnie jak kiszone ogórki lub wrzuca później do zupy, gdyż szybciej się ugotują. Tak wykorzystujemy 99% zawartości słoja. Czosnek zjadamy na chlebku 8-)

IMG20240802122530.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Awatar użytkownika
1411
Posty: 2949
Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

śr 11 wrz 2024, 18:20

Rozmawiałem dzisiaj z wieloletnim producentem zakwasu z buraków i dostałem poradę. Olać kulki pieprzu i ziela angielskiego, mniejsza szansa na pienienie się i całości. Za to nie żałować czosnku, można dać więcej i to jest klu udanego soku z kiszonych buraków.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwarzanie”