Zawsze o tej porze co roku miałem problemy z zatokami i z ogólnym lekkim przeziębieniem , stosowałem na to inhalację i inne domowe lub farmaceutyczne środki na podreperowanie zdrowia ,jednak to nie dawało jakichś piorunujących rezultatów .Od dwóch miesięcy do jedzenia dodaję dużo sosu czosnkowego i muszę przyznać ,że jak do tej pory nie chorowałem ,w sensie żadna poważna infekcja mnie nie dopadła i oby tak dalej ,nie pamiętam kiedy miałem katar a w dodatku przez ten czas domownicy przeszli już kilka katarów i jakichś infekcji gardła więc jestem zadowolony że mikstura działa .
Wcześniej robiłem sam sos czosnkowy z przepisu w termomixie, ale jakiś taki był rzadki i nie mogłem go sobie posmarować na kanapkę ,więc kupiłem zwykły sos czosnkowy z biedrony i najzwyczajniej wtarłem do niego 6 ząbków czosnku ,wymieszałem i w ten kombinowany sposób uzdatniłem już gotowy sos ,a z biedrony bo najbardziej mi jego smak pasuje więc wystarczyło dowalić mu czosnku , raczej tak oryginalnie to nie za wiele go tam jest .
Macie jakieś przepisy na dobry sos czosnkowy taki gęsty to pisać ,chętnie wypróbuję ...
Sos czosnkowy
- 1411
- Posty: 2612
- Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
- Lokalizacja: Śląsk
- Kontakt:
Ja daję pół na pół jogurt gesty naturalny i gęsty majonez. Proporcje ze względu na smak, lubię poczuć majonez. Czosnek rozdrabniam blenderem w oleju i dodaje odsączony. Olej potrzebny aby przemielony czosnek można było dłużej przechowywać w lodówce. Zamiast, można dać oliwę i jak się nasączy aromatem czosnku, można stosować jako oliwę czosnkową.
- HomoSapiens
- Posty: 65
- Rejestracja: ndz 04 sie 2019, 12:30
- Lokalizacja: Szczecin
- Kontakt:
To ja wam powiem co ja zrobiłem. Wyciskam 6 - 7 ząbków czosnku do miseczki, dodaję kilka łyżeczek chrzanu, ze dwie łyżki majonezu, dodaje szczyptę soli i trochę pieprzu ziołowego. Mieszam wszystko energicznie łyżeczką i smaruję sobie kanapkę, na to sałata, pomidor i znowu smaruję mieszanką. Wypala gębę i żołądek.
- Rapttus
- Posty: 197
- Rejestracja: śr 19 wrz 2018, 15:02
- Lokalizacja: Rzeszów Jasło
- Kontakt:
- 1411
- Posty: 2612
- Rejestracja: ndz 02 wrz 2018, 14:15
- Lokalizacja: Śląsk
- Kontakt:
Właśnie blendowałem czosnek w oleju na dzisiejszy i przyszłe sosy. Patent z olejem jest o tyle istotny, że przedłuży nam żywotność zblendowanego czosnku - w razie jakby główki/ząbki miały nam się zacząć psuć lub zasuszać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 40
- Rejestracja: śr 27 wrz 2023, 20:48
- Kontakt:
Stosuję sos czosnkowy z różnymi domieszkami do potraw np. pizza , zapiekanki lub mięsa pieczonego itp...