Torby Mylar

Warunki przechowywania żywności
ODPOWIEDZ
Gotowy na czas W
Kontakt:

czw 14 lis 2024, 18:49

Witam wszystkich 😉
Coś w stylu zrób to sam... Powiedzmy 😁 zdania się nie zaczyna od zwrotu "a więc" 😜
A więc..😜 Będziemy potrzebować kilku rzeczy, czyli worki typu mylar(16x27cm na przykład) , podgrzewacz chemiczny wojskowy, lokówkę do włosów, odrobina płynu w postaci wody, zarcia(np bigos czy tam inne rarytasy co można podgrzać) oraz trochę chęci i czasu. Ludzie kupują żarcie idąc na biwak, czy tam inne aktywności w terenie, a posiadając te rzeczy, ktore wymieniłem można samemu sobie zorganizować żarcie takie jakie lubimy. Pakujemy to do tej torby mylar, zgrzewamy górę opakowania prostownicą do włosów i gotowe, własną racje na wypad np do lasu. Wymiar worka jaki podałem idealnie pasują do podgrzewacza. Jak używać podgrzewacza raczej pisać nie będę bo instrukcja jest na opakowaniu 😜 te worki to wogole świetna rzecz do przechowywania zapasów czy przygotowania sobie np ekwipunku... Zastosowań jest mnóstwo także polecam sprawdzić 😉 Jeżeli dodamy absorbent tlenu to można w tych workach przechowywać np ryż przez bardzo długi czas 😉
Maślak13
Kontakt:

pt 15 lis 2024, 14:03

Proponujesz coś w stylu racji żywnościowych. Ja kupiłem w lidlu pakowaczke próżniową i działa dobrze . Używam głównie do mięsa ponieważ nie wysycha zamrożone i pakuję w rękawy z folii moletowanej.
BoldFold
Kontakt:

pt 15 lis 2024, 15:58

Witam kolegę :)

No i dodatkowo woreczki do pakowania próżniowego są dużo mocniejsze od zwykłych woreczków... A jak wiadomo w plecaku wszystko ciasno i jak się taki bigos
rozleje, skaranie boskie :(
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Awatar użytkownika
SilesiaSurvival
Kontakt:

sob 16 lis 2024, 09:15

Cześć

Witamy! Że tak powiem „w końcu” ;)

Co do woreczków, ciekawa opcja. Nie sądzę że zła ;) Musiałbym przetestować.

~Bart
„psy szczekają, forum działa dalej”

Silesia Survival : zapraszam pod tą samą nazwą na YT , FB , IG oraz TT
silesiasurvival@gmail.com
Gotowy na czas W
Kontakt:

ndz 17 lis 2024, 16:02

Nie jestem pewien czy worki próżniowe zdadzą egzamin w połączeniu z podgrzewaczem chemicznym, ale worki mylar dają radę. Ja mam sypkie zapasy właśnie pochowane w takich workach razem z absorbent em tlenu i kilkoma listkami laurowymi do odstraszenia robali. Ostatnio brałem ryż zapakowany prawie 3 lata temu i nic mu nie było, a słyszałem że ludzie po kilku latach otwierali i było cacy. Główna zaleta tego worka mylar jest to, że chroni przed promieniami UV zawartość bo jest nie przejrzysty w porównaniu do pakowarki próżniowej.
BoldFold
Kontakt:

sob 23 lis 2024, 17:10

Jeżeli chodzi o zboża szeroko pojęte, to ja stosuję beczki, ze szczelnym zamknięciem, nawet się zastanawiałem nad tłoczeniem do nich co2, ale jak pod gwint beczki podłożę worek to w zasadzie nawet po dłuższym czasie (lata) nic się nie dzieje, więc na pewno nie będę niczego modyfikował. Do mniejszych zaś ilości mam wiadra ze szczelnymi zamknięciami z piekarni po pączkach czyli przeznaczone do żywności. Do pakowania plecaka mam inną filozofię, lubię jak najmniej nosić, co powoduje, że biorę tylko kubek i np seven ocean, a wodę nabieram po drodze i robię herbatę z tego co tam nazbieram, a jak nie nazbieram to do wrzątku (albo ognisko/gaz/spirytus/benzyna/paliwo stałe/ w zależności gdzie lezę) wrzucam SO i gotowe, ew zupka chińska też robi robotę. Czyli wykwintnie i bogato żonina kuchnia we chałupie, a po drodze, brzuszek byle czym zapełnić można-byle nie za dużo w kałdun naładować, bo to szkodzi. Co nie znaczy, że podróżując autem nie gotuję, ale do plecaka jak najmniej 8-) Woreczki do pakowania próżniowego są przeznaczone do żywności i do mrożenia, a także do podgrzewania w mikroweli, także powinny być w porządku. I taką żywność zabieram czasami do podróży autem. Także po zrobieniu przetworów, pakuję próżniowo i do zamrażarki, więc jak się robi wyroby domowe to taka próżniowa pakowarka jest nie tylko konieczna, ale i bardzo pomocna.
Użyj tego, co masz.
BoldFold
Kontakt:

pn 25 lis 2024, 10:40

Tak jeszcze w kwestii uzupełnienia, bo rozeznałem temat w jakim kierunku te woreczki mylar są najlepsze, to jest po prostu folia poliestrowa powleczona aluminium i nadaje się świetnie do przechowywania sypkich i suchych produktów np kawy są właściwie wszystkie tak zapakowane. Można w sklepie wystawić na półkę i słońce/światło nie zaszkodzi produktowi wewnątrz opakowania. Nie nadaje się do pakowania rzeczy wilgotnych, z zawartością wody i tłuszczu-np orzechy, również suszone owoce czy warzywa nie za bardzo w mylar się nadają.

Z tego co wywnioskowałem, również pakowanie próżniowe w torebkach mylar jest niemożliwe w warunkach domowych. Ale samą folię na pewno się zgrzeje na domowej pakowarce.

Zastosowanie mylaru jest jednak spore, ze względu na wytrzymałość, brak dostępu powietrza, tlenu i światła i też szkodników po prawidłowym zamknięciu można przechowywać;
żywność sypką, bez wody i tłuszczów
dokumenty
leki
elektronikę i sprzxęt elektroniczny
można dorzucić pochłaniacze tlenu, a także opisać zawartość.
Użyj tego, co masz.
wojtek007
Kontakt:

pn 25 lis 2024, 21:35

Do podobnych o ile nie tych samych worków amerykanie pakują swoje racje żywnościowe, a z tego co się orientuje też liofilizanty są pakowane w takie worki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przechowywanie”