pt 24 maja 2019, 12:57
To może ,ja od siebie jako piekarz z zawodu ,cos napiszę dla czego zwykły dzisiejszy chleb ma brązową skórkę u góry i takie tam a ten kiedyś nie miał , do wyrobu zwykłego chleba nie dodaje się żadnych słodów ,miodów ,czy karmelu , inna sprawa jest przy wyrobie chlebów razowych itp .
Dzisiejszy chleb po pierwsze jest mniejszy ze trzy razy od tych kołaczy które kiedyś ludzie piekli ,ludzie wypiekali kiedyś chleb we własnym domu w piecu opalanym drewnem tak jak na filmiku poprzez wrzucenie żaru do środka co skutkuje nagrzanie go ,lub napalili w kuchni i ta temperatura przechodziła za ściankami z cegły przez taki piec ,ale zauważcie jakiej wielkości była komora w której piekł się ten chleb ,czy to w typowych piekarniach z dawnych czasów ,czy w domu komora była ogromna ,ci co pamiętają dawne czasy ,czy może widzieli stare piece w piekarni (mi się jeszcze poszczęściło taki widzieć w akcji ) komory zazwyczaj trzy ,ogromny piec ,ogromne komory piec miał chyba ze 4 metry wysokości 4 szerokości i długi na 8 metrów no kolos ,no ale jak z tyłu z boku było palenisko to takiego kloca trzeba było nagrzać ,jego sie nie wygaszało , komory były duże to i skórka nie przypieczona na meksykańską wiśnie ,poza tym takich wielkich rozmiarów bochen chleba długo się piecze ,technologia wypieku jest inna , komora była duża ale i szybko stygła nie ma tam miejsca na chrupiąca skórkę .
Dzisiejsze piece w piekarni zazwyczaj elektryczne lub na olej opałowy ,ja na takim pracowałem ,ustawiasz sobie temperaturę i masz wszystko gdzieś ,4 komory niskie ,dzieki temu chleb szybciej się piecze i jednocześnie z góry i z dołu ma temperaturę , poza tym po włożeniu chleba do pieca jest uderzenie parowe które powoduje zwilżenie wierzchu chleba wodą no i potem mamy kolor chleba taką meksykańską nie raz wiśnie na wierzchu ,oczywiście piec o połowę mniejszy od pieca starego typu no i wydajniejszy ,można go wyłączyć ,i włączyć kiedy nam potrzeba ,nowoczesne piece nawet już maja wysuwana komorę i sam sobie wyciąga chleb z pieca .
Tak więc ,chleb z brązową ciemną skórką dzisiejszy nie oznacza ,że jest oszukany ,wystarczy poszukać piekarni która jeszcze starymi przepisami na samym zakwacie go piecze ,mozna nawet zapytać ile lat mają bakterie w zakwasie ,im starsze tym lepszy chleb ...