Długotrwałe przechowywanie.
: wt 25 wrz 2018, 20:46
Chociaż istnieje wiele produktów, które będą trwać przez (w stanie jadalnym) dziesięciolecia, kiedy prawidłowo są przechowywane (pszenica, fasola, makaron, itp), istnieją pewne rodzaje żywności, które trwać będą wiecznie bez konserwacji, mrożenia lub liofilizacji. Technicznie rzecz biorąc, większość z nich to składniki, ale można z nich korzystać, aby zrobić pełnowartościowe posiłki, jeśli wiesz jak to zrobić, a jak nie wiesz to się nauczysz. Następnym razem kiedy będziesz w sklepie, należy kupić niektóre z tych środków spożywczych / składników, nawet jeśli uważasz, że nie są potrzebne. Wystarczy zamknąć je w szczelnej torbie, butelkce lub pojemniku, przechowywać je w chłodnym i suchym miejscu, i zapomnieć o nich. Kiedy nadejdzie czas, będą gotowe...
1. Ocet jabłkowy (najlepiej robiony samemu w domu) - ma wiele korzyści dla zdrowia i będzie trwać w nieskończoność, tak długo, jak zachowasz go szczelnie zamknięty. Oczywiście należy się zaopatrzyć w korki i lakę, no i wiadomo ocet można zakorkować najwcześniej po ok pół roku.
2. Kostki bulionowe - tak długo, jak będą te suche, powinny pozostać stabilne w nieskończoność. Z nich można zrobić pyszne zupy dodając kilka innych składników, więc miej ich mnóstwo.
3. Skrobia kukurydziana - jak długo jest w stanie suchym, skrobia kukurydziana może trwać w nieskończoność, więc zaopatrz się. To nie tylko idealne do gotowania, ale może być również wykorzystywane do innych rzeczy jak, kojące oparzenia słoneczne i puder dla dzieci.
4. Syrop kukurydziany - substytut cukru. Można go używać do ciastek, ciasteczek i cukierków...
5. Ghee - Ten rodzaj masła gotuje się, aż cała wilgoć zniknie, dlatego nigdy się nie psuje. Tak długo, jak jest szczelny i przechowywany go w chłodnym, suchym miejscu (podobnie jak w przypadku każdej pozycji w tej liście) może trwać setki lat. Masło Ghee to wynalazek sprzed tysięcy lat z Indii, u nas jest to masło klarowane i można zrobić samemu w domu, nie trzeba kupować produktu wątpliwej jakości w sklepie. Jak zrobić można się dowiedzieć z internetu na hasło; masło klarowane/ghee.
6. Wysokoprocentowy alkohol - alkohol destylowany, nawet po jego otwarciu się nie zepsuje i nie tylko do picia, jest również ważny dla dezynfekcji ran i robienia lekarstw ziołowych/nalewek łagodzeniu bólu fizycznego i duchowego też.
7. Hardtack - Jest to mieszanina mąki i wody w twarde ciasto/suchar, który utrzymuje się przez dziesięciolecia. Żołnierze używali w wojnie domowej/secesyjnej. Jest bardzo twardy i nie smakuje świetnie, ale będzie na bieżąco używany w sytuacjach awaryjnych. Przepis w następnym poście.
8. Miód - Archeolodzy odkryli starożytny miód w egipskich piramidach i nadal był jadalny! Krystalizuje się po czasie, ale wszystko, co musisz zrobić, to go ogrzać i mieszać, by przywrócić do właściwej konsystencji.
9. Syrop klonowy - jak syrop kukurydziany i miód, ten syrop trwa długo ze względu na dużą zawartość cukru. A jakie są dobre naleśniki bez syropu klonowego?
10. Sól-ten minerał trwa wiecznie, czy to zwykła sól morska lub sól kuchenna. Jest to również bardzo przydatna. Wystarczy upewnić się, że nie zawiera dodatków.
11. Sos sojowy - tak długo jak pozostaje zamknięty w opakowaniu, sos sojowy trwa również w nieskończoność. Dzieje się tak głównie z powodu wysokiej zawartości sodu.
12. Cukier - brązowy, biały, cukier puder trwa wiecznie. Problem z cukrem jest taki, że twardnieje w miarę upływu czasu, ale można oderwać kawałki ogrzewając je i mieszając, podobnie jak z miodem.
13. Vanilia Ekstrakt – Jest jak dobre wino, czysty ekstrakt waniliowy rzeczywiście poprawia się z czasem, ponieważ jest to forma likieru. Jest to droższe niż sztuczna wanilia, ale warto.
14. Biały ryż - Każdy rodzaj ryżu wyjątkiem brązowego ryżu przechowuje się na zawsze, jeśli przechowywać go prawidłowo. Ryż brązowy, ma dużo oleju więc psuje się po kilku miesiącach.
15. Ocet (spirytusowy)- Oprócz gotowania, destylowany ocet może być stosowany do czyszczenia, polerowania, dezodoryzacji, dezynfekcji (mycie, sprzątanie) i innych rzeczy.
Link do oryginału; http://urbansurvivalsite.com/foods-that ... ign=buffer
1. Ocet jabłkowy (najlepiej robiony samemu w domu) - ma wiele korzyści dla zdrowia i będzie trwać w nieskończoność, tak długo, jak zachowasz go szczelnie zamknięty. Oczywiście należy się zaopatrzyć w korki i lakę, no i wiadomo ocet można zakorkować najwcześniej po ok pół roku.
2. Kostki bulionowe - tak długo, jak będą te suche, powinny pozostać stabilne w nieskończoność. Z nich można zrobić pyszne zupy dodając kilka innych składników, więc miej ich mnóstwo.
3. Skrobia kukurydziana - jak długo jest w stanie suchym, skrobia kukurydziana może trwać w nieskończoność, więc zaopatrz się. To nie tylko idealne do gotowania, ale może być również wykorzystywane do innych rzeczy jak, kojące oparzenia słoneczne i puder dla dzieci.
4. Syrop kukurydziany - substytut cukru. Można go używać do ciastek, ciasteczek i cukierków...
5. Ghee - Ten rodzaj masła gotuje się, aż cała wilgoć zniknie, dlatego nigdy się nie psuje. Tak długo, jak jest szczelny i przechowywany go w chłodnym, suchym miejscu (podobnie jak w przypadku każdej pozycji w tej liście) może trwać setki lat. Masło Ghee to wynalazek sprzed tysięcy lat z Indii, u nas jest to masło klarowane i można zrobić samemu w domu, nie trzeba kupować produktu wątpliwej jakości w sklepie. Jak zrobić można się dowiedzieć z internetu na hasło; masło klarowane/ghee.
6. Wysokoprocentowy alkohol - alkohol destylowany, nawet po jego otwarciu się nie zepsuje i nie tylko do picia, jest również ważny dla dezynfekcji ran i robienia lekarstw ziołowych/nalewek łagodzeniu bólu fizycznego i duchowego też.
7. Hardtack - Jest to mieszanina mąki i wody w twarde ciasto/suchar, który utrzymuje się przez dziesięciolecia. Żołnierze używali w wojnie domowej/secesyjnej. Jest bardzo twardy i nie smakuje świetnie, ale będzie na bieżąco używany w sytuacjach awaryjnych. Przepis w następnym poście.
8. Miód - Archeolodzy odkryli starożytny miód w egipskich piramidach i nadal był jadalny! Krystalizuje się po czasie, ale wszystko, co musisz zrobić, to go ogrzać i mieszać, by przywrócić do właściwej konsystencji.
9. Syrop klonowy - jak syrop kukurydziany i miód, ten syrop trwa długo ze względu na dużą zawartość cukru. A jakie są dobre naleśniki bez syropu klonowego?
10. Sól-ten minerał trwa wiecznie, czy to zwykła sól morska lub sól kuchenna. Jest to również bardzo przydatna. Wystarczy upewnić się, że nie zawiera dodatków.
11. Sos sojowy - tak długo jak pozostaje zamknięty w opakowaniu, sos sojowy trwa również w nieskończoność. Dzieje się tak głównie z powodu wysokiej zawartości sodu.
12. Cukier - brązowy, biały, cukier puder trwa wiecznie. Problem z cukrem jest taki, że twardnieje w miarę upływu czasu, ale można oderwać kawałki ogrzewając je i mieszając, podobnie jak z miodem.
13. Vanilia Ekstrakt – Jest jak dobre wino, czysty ekstrakt waniliowy rzeczywiście poprawia się z czasem, ponieważ jest to forma likieru. Jest to droższe niż sztuczna wanilia, ale warto.
14. Biały ryż - Każdy rodzaj ryżu wyjątkiem brązowego ryżu przechowuje się na zawsze, jeśli przechowywać go prawidłowo. Ryż brązowy, ma dużo oleju więc psuje się po kilku miesiącach.
15. Ocet (spirytusowy)- Oprócz gotowania, destylowany ocet może być stosowany do czyszczenia, polerowania, dezodoryzacji, dezynfekcji (mycie, sprzątanie) i innych rzeczy.
Link do oryginału; http://urbansurvivalsite.com/foods-that ... ign=buffer