Jeśli ogrodnicy uważają, że wiosna i lato są związane z uprawą żywności, to jesień i zima są bardziej związane z jej przechowywaniem. Sezon jesienny przynosi obfite plony z własnego ogrodu, a także niedrogie ceny na lokalnych targowiskach. W miesiącach zimowych ceny produktów nieuchronnie rosną. Dlatego warto zmagazynować jak najwięcej, podczas gdy świeże produkty są obfite i tanie.
Jednym z najstarszych - i najłatwiejszych - sposobów przechowywania świeżych owoców i warzyw w miesiącach zimowych jest przechowywanie w lodowni, zwanej także piwnicą korzeniową. W rzeczywistości zapisy historyczne wskazują, że rdzenni mieszkańcy Australii używali techniki zakopywania żywności w ziemi, aby ją zachować ponad 40 000 lat temu, a piwnice z korzeniami do chłodzenia zaczęły być popularne w Anglii w XVII wieku.
Co to jest piwnica korzeniowa? Piwnica korzeniowa to po prostu podziemne pomieszczenie służące do przechowywania owoców i warzyw przez kilka tygodni lub miesięcy. Wiele domów ma je wbudowane w piwnicę, ale mogą to być również konstrukcje oddzielone od domu. Cechą charakterystyczną tych piwnic jest niska temperatura, odpowiedni poziom wilgotności oraz dobra wentylacja.
Temperatura
Niższe temperatury pomagają zachować produkty poprzez spowolnienie tempa, z jakim uwalniają gazowy etylen, a tym samym spowalniają tempo, w jakim psują się - to zasadniczo jest powód, dla którego używamy chłodzenia.
Idealna temperatura dla piwnicy korzeniowej zależy częściowo od tego, jakie owoce i warzywa zamierzasz przechowywać, ale ogólnie powinna wynosić od 32 do 50 stopni Fahrenheita (od 0° do 10° C).
Wilgotność
Wilgotność względna jest kolejnym ważnym czynnikiem wpływającym na sukces w przechowywaniu w chłodni. Większość produktów najlepiej przechowuje się w środowisku, w którym wilgotność względna jest wysoka - między 85-95 procent. Chociaż większość piwnic korzeniowych będzie naturalnie wilgotna ze względu na ich konstrukcję, nadal dobrym pomysłem jest włączenie higrometru (urządzenia do pomiaru wilgotności) w piwnicy korzeniowej.
Jeśli okaże się, że piwnica korzeniowa jest zbyt sucha, możesz zwiększyć wilgotność, spryskując podłogę wodą (jeśli podłoga jest ziemią lub żwirem) lub pakując warzywa w wilgotne trociny. Jeśli poziom wilgotności jest zbyt wysoki, można go obniżyć dodając beczki soli kamiennej lub zwiększając wentylację.
Cyrkulacja powietrza
Właściwa wentylacja to kolejny kluczowy element sukcesu Twojej piwnicy. Pozwala to na lepszą kontrolę temperatury, ale jest również ważne dla kontrolowania gazów etylenowych wytwarzanych przez przechowywane owoce i warzywa. Bez możliwości ucieczki gazy te nagromadziłyby się i spowodowałyby szybsze gnicie całej zawartości piwnicy.
Twoja piwnica powinna mieć przynajmniej jeden otwór wlotowy i jeden wylotowy, chociaż z pewnością możesz zdecydować się na więcej. Otwory wlotowe powinny być umieszczone nisko, a otwory wylotowe powinny być umieszczone wysoko. Otwory wentylacyjne można zamknąć podczas ekstremalnego zimna i gorąca na zewnątrz, aby utrzymać bardziej stałą temperaturę wewnątrz.
Jakie jedzenie można przechowywać w piwnicy?
Kiedy większość ludzi myśli o potrawach pochodzących z piwnicy korzeniowej, pomyśl o korzeniach! Marchew, buraki, ziemniaki i cebula dobrze się przechowują przez kilka miesięcy w okresie zimowym. Jabłka mogą również długo pozostawać smaczne w chłodni.
Wiele osób może nie zdawać sobie sprawy z tego, że przy odpowiednim przechowywaniu można mieć nawet takie produkty, jak pomidory (przechowywane w pudełkach w jednej warstwie), ogórki (w woskowanych lub wilgotnych opakowaniach) i kalafior (zawijane w liście).
Jak zorganizować piwnicę z korzeniami?
Podczas zaopatrywania piwnicy korzeniowej warto pomyśleć o cyrkulacji powietrza. Półki należy rozmieścić w taki sposób, aby wokół produktów mogło być dużo powietrza; nie wbijaj owoców i warzyw jak sardynki!
Jeśli żywność jest przechowywana na podłodze, użyj palet lub bloków, aby podnieść ją o cal lub więcej, aby umożliwić przepływ powietrza pod spodem.
Żywność, która wytwarza większe ilości etylenu, powinna być umieszczana wyżej i bliżej otworów wylotowych. Należą do nich jabłka, gruszki i pomidory.
Silnie pachnące potrawy, takie jak kapusta, należy zawijać w gazety, aby inne produkty nie wchłaniały zapachu.
Ochrona przed gryzoniami
Jednym z największych problemów, jakie mogą wystąpić w piwnicach korzeniowych, jest inwazja gryzoni. Aby temu zapobiec, upewnij się, że wszystkie punkty wejścia, w tym otwory wentylacyjne, są pokryte siatką drucianą.
Unikaj zgniłego jedzenia, regularnie sprawdzając piwnicę i usuwając wszelkie produkty, które wyglądają, jakby zaczęły się psuć. Pomoże to zapobiec rozprzestrzenianiu się bakterii na inną żywność.
Unikaj przechowywania produktów w puszkach w piwnicy, ponieważ wysoka wilgotność może powodować rdzewienie pokryw.
Wymaga to pewnego nakładu pracy, ale piwnice korzeniowe mogą być świetnym sposobem na zachowanie świeżych smaków lata przez chłodniejsze miesiące w roku.
Artykuł pochodzi z https://www.offthegridnews.com/off-grid ... rigerator/
Jest opatrzony zdjęciem głów kapusty wyjętych z ziemi wraz z korzeniami i na tych korzeniach zawieszonych pod półką. Zerknijcie.
Od siebie dodam dwie rzeczy. Pierwsza, chcę to mieć. Druga, zapoznałem się z małą piwniczką pod starym domem na Dolnym Śląsku. Wejście w klapie podłogowej korytarza. Wszystko wymurowane z kamienia, łącznie z krętymi schodkami. Wewnątrz sklepienie półkoliste i jeden otwór wentylacyjny, wychodzący na zewnątrz domu tuż przy ścianie. Otwór zasłonięty kratką aby gryzonie i owady nie wdzierały się do środka i przykryty od góry kamieniami aby słońce nie docierało do piwniczki. Tym samym wentylacja wyciąga ciepłe powietrze na zewnątrz (ciepłe idzie do góry jak wiadomo). Co do wilgotności to może warto by ją sprawdzić ale warzywa i owoce w skrzyniach miały się tam dobrze. Ja bym drewniane palety na których układałbym warzywa (lub skrzynki) pociągnął olejem aby zagruntować i uchronić przed wilgocią ale czy to dobre rozwiązanie? Nie wiem, może ktoś mi podpowie. Nie chodzi mi o to że taka skrzynka czy paleta jest na jeden sezon, tylko aby jakaś pleśń się nie rozrastała na deskach.
Kto ma doświadczenie z takimi piwniczkami starego typu, proszę o głos
