Od pewnego czasu furorę w necie bushcraftu i survivalu robi ……. Rurka do dmuchania w ogień o budowie teleskopowej, wykonana z aluminium. Jako atrybut survivalowca i bushcraftowca ……. Owa rurka służy tylko i wyłącznie do tego , do dmuchania w ogień. Mimo że waży niewiele , kosztuje prawie 80 zl w sklepie na M. Tego nam było trzeba ! Tego potrzebowaliśmy! Bez tego żyć nie możemy! A teraz na poważnie , to jest fanaberia. Cóż trudno , sam mam kilka rzeczy które były i są moją fanaberią

Trochę znęcam się nad ową rurką, ale gdyby to było 2w1. Czyli np był dołożony do owej rurki, zestaw który pozwalałby stworzyć z owej rurki. Kijek do pieczenia kiełbaski na ognisku, tak to byłoby coś. Miałbyś super element który można wykorzystać na 2 lub więcej sposobów. Bo oprócz kijka do kiełby , dwa takie kije mógłby by stanowić podpory do gotowania na ogniu, lub podpórkę pod wędkę.
Ogólnie w ekwipunku terenowym warto kierować się taką filozofią , żeby jak najwiecej rzeczy z owego ekwipunku. Mogło być wykorzystane w inny sposób, niż konstruktorzy sobie założyli.
Kilka przykładów z mojego ekwipunku, owych 2w1 i więcej w 1.
Dry Bag
-worek do przechowywania suchych rzeczy
-worek do przechowywania brudnych rzeczy
-poduszka
-torba na zakupy
-torba do transportu wody
-wiaderko do prania
Długie troki

-troki
-odciągi np do tarpa
Kije trekingowe
-kije trekingowe
-rurka do dmuchania w ogień (środkowy segment)
-omasztowanie do tarpa
-statyw / pastorał do aparatu lub broni
-kijek do selfie lub go pro , po montażu uchwytu do telefonu / go pro
Metalowa butelka
-butelka na wodę
-naczynie do gotowania
Takich przykładów można mnożyć

Pozdrawiam
~Bart