Niedługo Święta Bożego Narodzenia i pomyślałem o liście prezentów która nas przygotowanych może nie tylko ucieszyć, ale i w pozytywny sposób zwiększyć nasz
pęd do powiększania ilości naszych zabawek, z przymrużeniem oka… Może też być świetnym prezentem dla członków rodziny. Lista subiektywna, ale obejmująca nasze pole działania, czy to surwiwalowe, czy też przetrwania jak również biwak, czy kemping a także róże możliwości przebywania na świeżym powietrzu i do kompletu jeszcze życie codzienne i pracę.
1 Książki różnego typu ze wspólnym mianownikiem medycyna naturalna, są na allegro za parę złotych a po W bezcenne
Powieść „Dywanowi Misjonarze”
2/ Długopis taktyczny, przy zakupie zwróćcie uwagę na długość wkładu piszącego i zamówcie od razu zapas
3/Zamiast piły składanej; blotek piły dwustronny-metal/drewno z uchwytem plastikowym
4/Ostrzałka do ołówków stolarskich, ma większy otwór niż zwykła i można szybko wiórków na rozpałkę zrobić
5/Ekstraktor dla jadu węża i żądeł osy, czy pszczoły
6/Gąbka homeostatyczna do krzepnięcia krwi
Porządny pakowany próżniowo opatrunek 1ej pomocy
Staza taktyczna
7/Bank nasion do wysiewu, oczywiście nie hybrydy i nie modyfikowane. Link o co mnie pełza; https://www.groworganic.com/?gad_source ... gIEr_D_BwE
8/Chusteczki rozszerzalne czy też skompresowane do tabletek
9/Koce termiczne i poncha termiczne dla ochrony przed utratą ciepła i zabezpieczeniem przed wiatrem i opadami. Dla całej rodziny, można kupić takie najzwyklejsze za parę złotych, ale lepsze są te z folią odblaskową
Można też dołożyć tzw namiot przetrwania dla całej rodziny
10/Zestaw awaryjny do auta z bankiem energii, latarką, światłem ostrzegawczym z możliwością naładowania telefonu, itd. Brelok do kluczy; latareczka, alarm, możliwość cięcia pasów i np. ciśnieniomierz.
11/Składane butelki na wodę, tu nic więcej nie dodam. Do tego filtr np. mini sawyer
12/Linka Titan Survival, tu link o co mi chodzi;
https://www.paracordshop.pl/titan-survi ... 3govSz8gTz
13/Sznurówki, nie byle jakie;
Amazon.com: Owlike Fire Starter, Wilderness Survival Emergency Showelce Emergency Paracord Showelce Fire Starter 550 Paracord Laces Gear : Sport i outdoor
14/Lornetka, choć uważam że lepszy, bo lżejszy jest monokular.
Noktowizor do kompletu
15/Kuchenka alkoholowa np. Tatonka
16/Garnek i patelnia w jednym i do tego żeliwna czyli „piekarnik holenderski” zakup na życie jeżeli jest to np. lodge
17/Raki do butów, tu tez można pokusić się o zakup dla wszystkich członków rodziny
18/Siekiera np. Dewalt DWHT 51387
19/ Gaz pieprzowy, kubotan, kij bejsbolowy
20/Ciuchy wełniane od bielizny i skarpet po podpinki i swetry.
21/Kawa na biwaku, w terenie, lub domu z dzbankiem Petromax Perkolator zawsze będzie przepyszna
Oczywiście listy to nie wyczerpuje, podpowiedź na wyjście/wyjazd na kemping czy biwak lub tylko dłuższy spacer może wiele podpowiedzieć. Składowe tego wyjścia to w przypadku spaceru to ciuchy, buty i plecak, a także (jeśli ktoś ma ochotę) przystanek i małe co nieco. W przypadku biwaku lub kempingu z noclegiem już trochę więcej bo i spanie bądź też schronienie należy zabezpieczyć-namiot/śpiwór/karimata, ale także kuchnię, oświetlenie, mapę/kompas, higienę, apteczkę, stół/krzesła. Wszystko zależy od tego jak bardzo wiemy, że będziemy odpoczywać na łonie natury mało lub nic nie robiąc co dla niektórych może być trudne...
Prezenty na ŚWIĘTA.
-
- Kontakt:
Zacznij tam, gdzie jesteś.
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
Użyj tego, co masz.
Zrób wszystko, co tylko chcesz...
-
- Kontakt:
Hehe już widzę minę żony wyciągającej toporek z paczki , a dzieciaki po racji żywnościowej
Oczywiście żartuje, ale trzeba to dobrze wywarzyć tak aby rodzina nie zafundowała nam wizyty u pana doktora co założy mi fartuch z długimi rękawami. Dobra już poważnie, to bardzo dobry pomysł i jest dużo produktów wpisujących się w przygotowania. Czy to jakiś ciepły koc, czy jakiś sprzęt kempingowy czy coś z odzieży może dać radość bliskiej osobie i być kolejną cegiełką w naszych przygotowaniach.

-
- Kontakt:
Książka, solidny ciuch to zawsze dobry pomysł.
Podobnie jak obdarowywana osoba lubi podłubać w warsztacie to jakieś narzędzia czy garnek/patelnia dla lubiących gotować.
Nożyki, bardzo lekkie siekierki to temat dość kontrowersyjny, podobnie latarki.
Jak dana osoba nie ma zainteresowań biwakowych to średnio.
Scyzoryk, nożyk monterski może być lepszy. Wpadając w kategorie narzędzi dla majsterkowicza.
No, i styl też jest ważny...
Siekierka ogrodowa w formie pseudo tomahawka którą można powiesić na ścianie będzie pewnie dla nastolatka zaczytanego w książkach z "Starego Wspaniałego Świata" fajniejsza jak "plastik".
Podobnie jak obdarowywana osoba lubi podłubać w warsztacie to jakieś narzędzia czy garnek/patelnia dla lubiących gotować.
Nożyki, bardzo lekkie siekierki to temat dość kontrowersyjny, podobnie latarki.
Jak dana osoba nie ma zainteresowań biwakowych to średnio.
Scyzoryk, nożyk monterski może być lepszy. Wpadając w kategorie narzędzi dla majsterkowicza.
No, i styl też jest ważny...
Siekierka ogrodowa w formie pseudo tomahawka którą można powiesić na ścianie będzie pewnie dla nastolatka zaczytanego w książkach z "Starego Wspaniałego Świata" fajniejsza jak "plastik".
-
- Kontakt:
Perkolatora to ja bym nie wsadzil pod chujanke.
Oczywiscie mozliwosc zaparzenia kawy przez postawienie "klepsyderki" na jakims malym ognisku jest cenna, jednak perkolatory przegrzewaja kawe. Dopoki w naczyniu z kawa nie pojawi sie podniesiona cisnieniem woda z dolnej czesci naczynia, kawa dostaje temperature. Nie wiem, czy to moje pechowe kontakty z perkolatorami z dolnej polki czy cecha calej rodziny urzadzen, ale dla mnie kawa z perkolatora jak do tej pory byla zawsze z posmakiem przepalonego produktu.
A prezenty? Te robimy myslac o innych a nie o sobie czy o swoich zyciowych fetyszach. Nie kupie malzonce 20 "prostych" sloikow do pieczenia chleba. Dostanie porzadna ortopedyczna poduszke do spania. Czy to pamperskie? Zapewne nie. Czy to poptrzebne? Oj, zdecydowanie tak.
Pozdrawiam!
Oczywiscie mozliwosc zaparzenia kawy przez postawienie "klepsyderki" na jakims malym ognisku jest cenna, jednak perkolatory przegrzewaja kawe. Dopoki w naczyniu z kawa nie pojawi sie podniesiona cisnieniem woda z dolnej czesci naczynia, kawa dostaje temperature. Nie wiem, czy to moje pechowe kontakty z perkolatorami z dolnej polki czy cecha calej rodziny urzadzen, ale dla mnie kawa z perkolatora jak do tej pory byla zawsze z posmakiem przepalonego produktu.
A prezenty? Te robimy myslac o innych a nie o sobie czy o swoich zyciowych fetyszach. Nie kupie malzonce 20 "prostych" sloikow do pieczenia chleba. Dostanie porzadna ortopedyczna poduszke do spania. Czy to pamperskie? Zapewne nie. Czy to poptrzebne? Oj, zdecydowanie tak.
Pozdrawiam!
Konto nieaktywne. Posty do wyciecia. Adminowie proszeni o pozamiatanie. Sam nie mam uprawnien.
-
- Kontakt:
A w sumie to przyszedł mi do głowy pomysł prezentu i myślę że trochę na czasie i taki który ma magiczny przedrostek EKO . Mam na myśli power bank z wbudowanym panelem słonecznym . Fakt możliwości zasilenia i doładowania promieniami słonecznymi milo połechce ekologiczne zmysły obdarowanej osoby , a w razie braku prądu w gniazdku będzie jakiś odnawialny bufor energii.