Aby otrzymać pełne prawa użytkownika, portal Przygotowani Polska wymaga napisania 5 postów, które następnie muszą zostać zatwierdzone przez moderatora.Brak dłuższej aktywności niż 1 rok, będzie skutkował zawieszeniem konta, a po kolejnym roku zostanie wdrożona procedura jego usunięcia.
E... Ale w studni w naszych stronach nie bedziesz mial cisnienia. Raczej sie lustro wody ustabilizuje na jakims poziomie. Zasysac trzeba samemu zeby wode ponad poziom gruntu wyjac.
Pietrow pisze: ↑czw 29 sie 2024, 15:02E... Ale w studni w naszych stronach nie bedziesz mial cisnienia. Raczej sie lustro wody ustabilizuje na jakims poziomie. Zasysac trzeba samemu zeby wode ponad poziom gruntu wyjac.
U siebie zrobilem test. Odwiert moglem miec zrobiony wylacznie recznie - brak mozliwosci wejscia z wiertnica na ogrodek. Wyszlo, ze na 9m wiertacze weszli w szaro-niebieska gline polodowcowa i to zakonczylo zabawe. Na poziomie -1.7m mam jednak drobny ciek wody gruntowej. Calkiem wydajny jest. Skonczylo sie na tym, ze w odwiert wsadzilem perforowana rure 70mm, zrobilem tej rurze dno z agrowlokniny i obsypalem ja dookola keramzytem. Na wierzch wsadzilem obudowe studzienki ulicznej z pokrywa.
Do wody dobieralem sie przy pomocy pompki z campera (zdolna do podnoszenia wody na 4m) oraz prymitywnej recznej pompki z Alledrogo. Co ciekawe, ta reczna pompka zdumiewajaco fajnie czyni robote. Tylko trzeba ja wczesniej nieco zalac woda zeby szczelnosc na tloku zlapala.
Woda w studni jest metna przy dnie. Wydajnosc? Listro wody mam od -1.7m do sztucznego dna odwiertu na -4.1m. Moge z tego wyssac wiadro 30L za jednym pompowaniem (bo otaczajacy perforowana rure keramzyt robi za bufor pojemnosciowy) i po 20 minutach odwiert jest znow pelny. To mi zupelnie wystarcza. Wode da sie uzdatnic do picia. Probowalem. Nie jest to zaden nektar. Wprost z dziury ma odczyn kwasny (kwasy humusowe robia swoje), ale prymitywna slomka zycia wystarcza, by woda po przejsciu przez nia byla pijalna. Probowalem i po popiciu tej wody nie mialem choroby oczu (**).
A wode z tego odwiertu i tak traktuje w pierwszej kolejnosci jako produkt do splukiwania toalet. Chociaz opcja jej pijalnosci w razie SHTF niezmiennie mnie cieszy. Zwlaszcza, ze nawet w czasie upalow i suszy mam w odwiercie wode na -1.7m i jej lustro odbudowuje sie dosc szybko.
Pozdrawiam
(**) Choroba oczu: "srasz dalej niz widzisz"